UDI varsler at Norge vil klare å fylle kvoten på flyktninger i år – Frp er kritisk

UDI opplyser at kvoten på 3.600 flyktninger vil bli fylt.
UDI opplyser at kvoten på 3.600 flyktninger vil bli fylt i 2021, i motsetning til året før. Norge har vært i Rwanda og hentet flyktninger.

– I Rwanda har vi særlig plukket ut kongolesiske flyktninger. Profilen er barnefamilier og sårbare kvinner. Flere har vært her lenge, over 20 år, forteller seniorrådgiver Jonas Lea i UDI til Vårt Land.

Solberg-regjeringen vedtok at det skulle komme 3.000 kvoteflyktninger til Norge hvert år, men pandemien stakk kjepper i hjulene i 2020, og kvoten ble ikke fylt.

608 plasser ble dermed overført til i år, forteller kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI.

Fram til starten av desember har UDI gitt innreisetillatelse til 3.151 kvoteflyktninger, eller overføringsflyktninger som det også heter.

Ifølge Fenstad skal to større uttak i Rwanda og Libanon fylle de siste 457 plassene.

– Dermed kommer vi til å fylle hele kvoten på 3.608 overføringsflyktninger i år, sier Fenstad.

Innvandrings- og integreringspolitisk talsperson Erlend Wiborg i Frp synes det er uforståelig at regjeringen prioriterer å ta inn et stort antall flyktninger midt i en turbulent fase av pandemien.

– Vi må ha svar på i hvilken grad de som kommer, er vaksinerte, og hvordan disse vil legge ytterligere press på helsevesenet, skriver Wiborg til NTB i en epost.

Han mener Norge burde stanse inntaket av alle flyktninger fram til samfunnet er tilbake i en normaltilstand.

– Å utsette landet for enda mer smitterisiko og press på helsetjenestene er det siste vi trenger, og er provoserende mot den norske befolkning, skriver Wiborg.

(©NTB)