Ny håndbok skal hjelpe vertsfamilier for au-pairer

Utlendingsdirektoratet er blitt flinkere til å melde fra om mulige tvangsekteskap.
Foto: Flickr/TempusVolat
Mange vertsfamilier er ikke godt nok forberedt på hva det vil si å ha en au-pair, og derfor gir Norsk Folkehjelp og Fagforbundet nå ut en håndbok.
0Shares

Håndboken, som lanseres denne uken, gir kjennskap og forståelse av hvilke rettigheter man har som au pair, og hva som forventes av au pairer og av vertsfamilier. Den skal være et verktøy for å løse eventuelle konflikter som kan oppstå.

– Mange av vertsfamiliene som tar imot au-pairer vet ikke nok om hva ordningen går ut på, hva au pairen har rett til og hva de kan forvente. Det har ført til konflikt og i enkelte tilfeller ren utnytting av au pairer, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Kjennskap til egne rettigheter
Fagforbundet og Norsk Folkehjelp driver også Au Pair Center, et uavhengig rådgivingssenter for au pairer og vertsfamilier. Der arrangeres også søndagskafé med aktiviteter, selvforsvarskurs og kurs i forhandlingsteknikk og kvinners deltakelse i samfunnet.

Senteret har vært i drift siden 2012 og har erfart at behovet for informasjon og rådgiving både til au pairer og deres vertsfamilier i Norge er stort.

– Vi ser det som viktig at au-pairene kjenner til rettighetene sine, men minst like viktig at vertsfamiliene gjør det. Det er de som er den sterke parten. Det har vært vanskelig å nå ut til vertsfamilier med informasjon, derfor lanserer vi nå denne håndboken, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.
Foto : Flickr/ Werner Anderson

Håndboken kommer i både norsk og engelsk versjon, og blir distribuert gjennom politiet, hvor au pairene henter sine oppholdstillatelser. Slik håper norsk folkehjelp å nå fram med informasjonen til både au pairer og vertsfamilier.