XXL avviser påstått diskriminering

Avviser diskriminering av 15-årig med innvandrerbakgrunn på arbeidsuke: representanter ved varekjeden XXL sier til Utrop at saken handler om bedømmelse av arbeidsinnsats fremfor fokus på opprinnelse (Foto: Illustrasjon).
Foto: Claudio Castello
En 15-årig niendeklassing fra Moss føler han ble utsatt for rasisme under en arbeidsuke hos XXL. Bedriften avviser påstandene, og får medhold fra skolens rektor. 

Saken om den 15-åringe skoleeleven som mente seg forskjellsbehandlet er også referert til i NRK Østfold. 

I en post på Facebook fortalte 15-åringen, som er elev ved Bytårnet skole hvordan han opplevde og tolket det at noen av elevene som var på XXL-butikken i Rygge på arbeidsuke fikk to gavekort som takk for innsatsen, mens de andre fikk ett.

“Hele arbeidsuka har jeg jobbet bra og vært konsentrert om det jeg fikk beskjed om å gjøre, slik at folk ikke skulle få et dårlig inntrykk av meg. Det jeg og alle mine ikke-etniske norske venner fikk for arbeidet vi utførte, var en rasistisk handling av daglig lederen, NN (navn fjernet), på XXL”, skrev 15-åringen i Facebook-statusen.

Ifølge 15-åringen fikk ungdommene som fikk et ekstra gavekort beskjed om å ikke fortelle noe til de andre elevene.

– Jeg synes det var ganske uhøflig av dem og opplevde det som rasistisk, fortalte skoleleven til NRK.

Handler om å premiere arbeidsinnsats
Kilder innenfor XXL, som Utrop har kontaktet, stiller seg bak butikklederens beslutning om å gi gavekort med forskjellig pengeverdi.

– Her handler det ikke om etnisitet eller hudfarge, men om bedømmelse av arbeidsinnsats. Elevene som viste en god innsats ble premiert. Vi har aldri kommet med diskriminerende utsagn eller hatt ønske om å forskjellsbehandle noen, går det frem fra XXL i samtalen med utrop.no.
 
Rektor ved skolen, Bodil Orm, stoler på det XXL har forklart om årsaken til forskjellen.
 
– Lærere og avdelingsledere har snakket med elevene i etterkant, og jeg mener de ekstra gavekortene ikke ble gitt som et utslag av rasisme. Når vi nå har sett nøyere på hvordan ting har vært, så har man sett at det har vært andre årsaker. Her er det tilfeldig at det ble et skille mellom etniske og ikke-etniske norske i denne sammenhengen sier hun til NRK.