Svensk-iraner risikerer dødsstraff i Iran

Rettssaken mot svensk-iranske Habib Chaab, som er tiltalt for terrorisme, åpnet tirsdag i Teheran. Blir han funnet skyldig, risikerer han dødsstraff.

Chaab, som bor i Sverige, ble bortført av iranske agenter under et besøk i Tyrkia i oktober 2020. En måned senere ble han vist fram på statlig iransk TV og påtok seg da ansvaret for et angrep mot en militærparade i byen Ahvaz i september 2018 der 29 mennesker ble drept.

49-åringen medga også i videoen at han arbeidet for saudiarabisk etterretning.

Slike TV-overførte tilståelser er vanlig i Iran, men fordømmes av menneskerettighetsorganisasjoner som hevder at de ofte er et resultat av tortur.

Iranske myndigheter hevder Chaab leder separatistbevegelsen ASMLA, som kjemper for løsrivelse av den oljerike provinsen Khuzestan.

Han er også tiltalt for å ha «ødelagt offentlig eiendom med sikte på å motarbeide den islamske republikken».

I sitt åpningsinnlegg tirsdag, som ble vist på iransk TV, anklaget aktor ham også for «å spre korrupsjon på jorda» ved å ha dannet og ledet ASMLA. Gruppen anklages for spionasje.

Iran anerkjenner imidlertid ikke dobbelt statsborgerskap og myndighetene har derfor avvist Sveriges forespørsel om å la svenske diplomater få adgang til Chaab i fengselet.

I 2016 ble Ahmadreza Djalali, en forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm, pågrepet da han besøkte Iran for å holde en forelesning.

Året etter ble han dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i å ha gitt opplysninger om to iranske atomforskere til den israelske etterretningstjenesten Mossad. De to atomforskerne ble senere likvidert.

Henrettelsen er siden satt på vent. Djalali sitter fengslet, og iranske myndigheter har advart svenske og andre lands myndigheter mot å blande seg inn i det iranske rettsvesenets avgjørelser.