– Rystende at papirløse i Norge dør fordi de nektes helsehjelp

En farlig praksis at papirløse pasienter blir avvist i det norske helsesystemet, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.
Foto: Røde Kors.
Røde Kors og Kirkens Bymisjon ber Stortinget sikre papirløse rett til helsehjelp i Norge etter at pasienter dør fordi de ikke har fått hjelp på norske sykehus.

Bergens Tidende skriver om at en kreftpasient mistet livet etter at han ble nektet behandling ved to norske sykehus fordi han var «papirløs».

Lege Elisabeth Strømme mener pasientens død kunne vært avverget om han hadde fått hjelp tidligere. Nå har fylkeslegen åpnet tilsyn mot sykehusene Haraldsplass diakonale sykehus og Haukeland universitetssykehus i Bergen.

– Vi ser en farlig praksis hvor papirløse pasienter blir avvist i det norske helsesystemet, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Stortinget må gripe inn

Røde Kors og Kirkens Bymisjon kjenner saken til pasienten inngående og er rystet over at et menneskeliv har gått tapt fordi en pasient har blitt avvist av spesialisthelsetjenesten i Norge.

– Dette må Stortinget endre, og det haster, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

Nå krever Røde Kors og Kirkens Bymisjon at Stortinget styrker helserettighetene til papirløse i Norge før flere menneskeliv går tapt.

– Dette er en ekstrem diskriminering der mennesker nektes helsehjelp med døden til følge. Slik kan vi ikke ha det, vi må endre rettighetene til denne gruppe før flere mennesker omkommer, sier Apeland.