Sandberg: – Syria-avtalen må endres

Frp-nestleder Per Sandberg støtter ikke regjeringens valg om å godkjenne en muslimskole i Oslo
Foto: Flickr
Økningen i antall syriske asylsøkere til Norge den siste tiden fører til at Frps Per Sandberg mener asylavtalen må evalueres på nytt.

– Arbeiderpartiet må ta et ansvar for sin politikk, flyktningstrømmen til Norge er konsekvensen av vedtaket de presset igjennom i Stortinget. Når man gir et signal om at man liberaliserer i Norge, får vi også en økt tilstrømning av asylsøkere, sier Sandberg til NRK.

Andelen syriske flyktninger til Norge har økt kraftig bare de siste de ukene, viser tall fra Refstad transittmottak. Over tusen asylsøkere fra Syria har kommet til Norge de siste tre månedene, og over 600 av disse har kommet bare i august i sommer.

UDI-direktør Frode Forfang mener det er en prøvelse for mottakssystemet at så mange asylsøkere kommer på sommeren.

 
Foto : udi.no

– Det blir en ekstra utfordring med bosetting av flyktninger, fordi veldig mange av dem som nå kommer er mennesker som erfaringsvis kommer til å få opphold i Norge.

Vil ha tidligere evaluering
I sommerens Syria-vedtak var det åpning for at avtalen kunne evalueres etter ett år. Fremskrittspartiet mener det er unødvendig å vente så lenge.

– Nå ser vi konsekvensene mye tidligere, vi trenger ikke vente i ett år. Mottaksapparatet sprenges. Sannsynligvis vil vi ha 7000 mennesker som venter på bosetting i desember, i stedet for 5000 som det er nå, sier Sandberg