Uenige om eiendomsskatt vil ramme innvandrerbedrifter

Fotografert fra venstre: Knut Røll (Ap), Naci Akkök (Venstre), Thordis Widvey Haugen (Høyre) og Tore Syvert Haga (SV).
Foto: Claudio Castello
Lokalpolitikere møttes i går på Furuset for å debattere ulike saker av interesse for bydel Alnas innvandrerbefolkning. 

Arrangementet, som skjedde tidligere i dag ble holdt i regi av Norsk folkehjelp Oslo, Oasen – kvinner krysser grenser, i samarbeid med Læringssenteret i bydel Alna. Formålet var å motivere flest mulig innvandrerkvinner til å bruke stemmeretten sin under årets kommune – og fylkestingsvalg, som skal avholdes 13. og 14. september. 

Blant temaene man tok opp var voksenopplæring, krav til norskprøver, eldreomsorg, flerkulturelle tilbud i skolen og boligtilgang.

En besværlig skatt?
Eiendomsskatt, som har vært heftig debattert under årets valgkamp, glimret heller ikke med sitt fravær denne gangen. Venstres Naci Akkök mente under møtet at skatten kunne oppleves som belastende for blant andre innvandrerbedrifter.

Arbeiderpartiets Knut Røll skjønte på sin side problemstillingen. Samtidig var han uenig i argumentasjonen.

– I Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø, byer hvor skatten har blitt innført, har vi ikke sett noen bedrifter som har gått under, eller det som Fabian Stang sa, at “vi vil få dyrere melk og brød”. Her har vi altså byer som er styrt av borgerlige partier, men som faktisk ser at de trenger mer penger inn i kassen, og inn i tiltak som byen må gjøre. Jeg ser dette som skremselspropaganda.

– Eiendomsskatt vil ikke ramme innvandrerbedrifter, eller andre småbedrifter, men heller bidra til eldreomsorgen og til andre kommunale tjenester, la han til.

– Trossamfunn kan spesielt rammes
Akkök forsvarte på sin side sitt utspill iherdig.

– Når man sier at få vil rammes av eiendomsskatten, så er det ikke sant. Vi har flere trossamfunn her i Oslo som eier grunn, som vil det få tøffere økonomisk, særlig ettersom de drives på frivillig basis.

Høyres Thordis Widvey Haugen mener eksemplene fra blant annet Bergen og Stavanger ikke er relevante i en Oslo-valgkamp.

– Kostnadene og utgiftene her i Oslo er helt annerledes enn resten av landet. Får vi eiendomsskatt så vil det helt klart få en effekt og negative konsekvenser for mange, fastholdt hun.

– Se heller på markedspresset
SVs Tore Syvert Haga mente på sin side at selv om man innfører moderat eiendomsskatt ved en eventuell rødgrønn valgseier i hovestaden, så vil effektene ikke bli merkbare.

– Oslo vil fortsatt være et stort og attraktiv marked, som Norges hovedstad og mest befolkede område. Vi må heller fokusere på markedspresset som driver opp prisene, enn noen få hundrelapper ekstra i utgifter for de som har størst eieareal, mente han.