Operasjon Askeladd forklarer

Operasjon Askeladd er en Facebook-gruppe som deler det de mener er hatefulle ytringer. Illustrasjonsbilde
Foto: YouTube
Nettroll og netthat har blitt vanlige ord i debattene om innvandring, islam og feminsme. En gruppe som kaller seg  Operasjon Askeladd vil få netthatet fram i lyset.

 

‒ Dette er en rendyrket form for hatprat. En feig og ussel måte å ta sine politiske motstandere på og en form for aktivisme som er egnet til å gjøre debatten mer lukket, med flere anonyme, hatefulle stemmer.

Dette skrev VG-kommentator Anders Giæver 6. oktober i en kronikk om det han mener er feigheten til Facebook-gruppen Operasjon Askeladd. Han kritiserte blant annet deres praksis og anonymitet.

‒ Lei av hatet
Men hva er egentlig Operasjon Askeladd? I mangel på offisiell informasjon om denne anonymiserte gruppen, tok Utrop kontakt med Operasjon Askeladd på Facebook. Grunnleggerne av gruppen foretrekker å holde seg anonyme og opererer med kallenavn, eller såkalte “nicks”. De var likevel villig til å forklare hva de driver med og hvorfor de gjør som de gjør.

Vi er anonyme fordi vi eksponerer ytringer fra grupper og personer som fremmer en militant, voldelig ekstremisme.

‒ Vi er en gruppe personer som har sett oss lei på det hatpratet som florerer på lukkede facebookgrupper og i åpne kommentarfelt, og som ønsker å løfte disse ytringene fram i lyset.
Vi mener at allmennheten bør få vite hvilke holdninger som florerer også der de sjelden eller aldri leser selv, slik at de kan ta stilling til de ytringene, sier en talsperson, som kaller seg Prinsesse Vil-Ikke.

Mangel på motargumenter
Siden deres på Facebook er full av kommentarer fra kommentarfelt og faksimiler av statuser med det de mener er netthat. Disse ytringene deles som oftest i lukkede grupper, der medlemmer må be om å bli med. “Stopp islamiseringen av Norge”, “Fedrelandet viktigst” og “Norge er vårt” er noen få eksempler på grupper der det deles kontroversielle meninger og linker. Etter et raskt søk på Facebook er det tydelig at det finnes et titall slike norske grupper og de er som oftest lukket. Om det som foregår i disse gruppene, forklarer Prinsesse Vil-Ikke fra Operasjon Askeladd at ytringer her ikke blir møtt med motargumenter.

‒ De lukkede gruppene fungerer som ekkokammere med en viss suggererende effekt, og motstemmer blir ikke akseptert. Da blir man kastet ut. Vi følger med i noen av disse gruppene, men får også tilsendt materiale fra endel folk som ser utsagn de reagerer på, sier Prinsesse Vil-Ikke.

Delvis sensur
Operasjon Askeladd velger vanligvis å sensurere navn til dem som skriver hatefulle kommentarer. Det er likevel unntak til denne regelen om sensur. Dersom det er en kommentar som kommer fra det de mener er en offentlig person, publiserer de kommentaren med fullt navn. Dette kan gjelde lokalpolitikere, stortingspolitikere eller organisasjonsmedlemmer. Selv er de anonyme. På spørsmål om hvorfor de operer anonymt, svarer Prinsesse Vil-Ikke at det rett og slett er for risikabelt å stå ut med fullt navn.

‒ Vi er anonyme fordi vi eksponerer ytringer fra grupper og personer som fremmer en militant, voldelig ekstremisme, og ikke ønsker å utsette oss for de hatkampanjer og trusler som vi vet kommer mot dem som kommer på kant med dem.

Talspersonen legger også til folk feilaktig har blitt utpekt som medlemmer.

‒ I blant har personer feilaktig blitt uthengt som medlemmer av vår admingruppe, og noen av dem har fått drapstrusler. Deriblant Vepsens redaktør Tor Bach.