Ingen etterforsker katolsk bedrageri-sak

Oslo katolske bispedømme har siden i fjor høst vært i hardt vær grunnet rot i medlemsregistreringen.
Foto: Claudio Castello
Oslo katolske bispedømme står overfor en bedragerisak i 50 millioners-klassen. Men i det det nærmer seg antatt dato for etterforskningsslutt, er saken langt fra ferdig.
0Shares
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

Mellom 2011 og 2014 ble 56.500 intetanende personer ført inn i medlemslistene til kirken. Dette har kirken erkjent. Nå mangler saken en etterforsker, melder osloby.no.

Etter at Dagbladet avdekket at bispedømmet hadde fått for mye i offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall, påla Fylkesmannen i Oslo og Akershus bispedømmet i november et stort oppryddningsarbeid. Da ble 80.000 medlemmer kontaktet. Av dem var 56.500 personer blitt registrert uten at de visste om det. Til sammen hadde man over 130.000 medlemmer.

Nå kan de risikere å måtte betale 50 millioner kroner til staten. Et beløp som kan dobles dersom kommunen krever det kommunale tilskuddet tilbakeført.

Mangler etterforsker
Så langt skal én etterforsker ha jobbet med saken, men hun skal ha blitt flyttet over til en annen sak. Og bedragerisaken har blitt satt til side.

Det understrekes at etterforskeren ikke er tatt av saken, og etterforskningsleder ved Finans- og miljøkrimseksjonen, Rune Skjold, sier at hun «forhåpentligvis er tilbake for å jobbe med den i løpet av desember», skriver osloby.no.

– Vi må prioritere saker som står i kø, men det er ikke dermed sagt at vi ikke prioriterer denne. Men det er ingen tidsfrister i denne saken, og ingen som sitter varetektsfengslet, som gjør at vi må prioritere den foran andre saker, sier Skjold. 

Hele bispedømmet venter
– Vi er skuffet over at påtalemyndigheten ennå ikke har kommet med en konklusjon. Et helt bispedømme med over 130.000 medlemmer venter på hva som skjer i denne saken, og vi hadde håpet på en avklaring før jul, sier fungerende administrasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade (bildet) til Dagbladet.

 
Foto : katolsk.no
– Medlemsregistersaken preger hele bispedømmet og henger over oss, skriver Lisa Wade i en e-post til Aftenposten.