– Vi må vurdere flyktningleire på norsk jord

 
Foto: Arbeiderpartiet
Barneombud Anne Lindboe er bekymret over måten barn og mindreårige enslige asylsøkere blir mottatt på i Norge, og mener regjeringen må trykke på katastrofeknappen.
0Shares

Til NRK sier hun at den humanitære situasjonen er så prekær, særlig for mindreårige, at man nå må vurdere alle tiltak som kan være til hjelp. Blant annet krever hun strakstiltak av statsminister Erna Solberg.

– Jeg vil si til henne at vi må møte folk på flukt på en mer verdig måte enn den ankomsten de får i Norge i dag. Så nå håper jeg regjeringen prioriterer ressurser og bruker den kunnskapen vi har, til å få på beina et godt mottakssystem slik at de som kommer føler seg velkomne, og at de får i varetatt sine grunnleggende menneskerettigheter. For det får de ikke i dag, sier Lindboe.

Oppfordret til umiddelbare strakstiltak
Lindboe innkalte tidligere i dag til et hastemøte for å mobilisere til handling. Møtet førte til at Norsk Folkehjelp, Redd Barna, NOAS og Amnesty International, skrev under på en felles uttalelse til den norske regjeringen, om umiddelbart å iverksette «en helhetlig beredskapsplan, for å få slutt på den uverdige situasjonen mennesker på flukt nå blir møtt på når de kommer til Norge».

– Vi har store hjelpeorganisasjoner her i Norge som har et godt apparat til å hjelpe flyktninger utenfor Norge. Nå mener jeg at regjeringen og vi må sette oss sammen og vurdere om vi også skal opprette flyktningleire her hjemme, sier Lindboe.

Solberg: – Ingen god løsning
Statsminister Erna Solberg mener på sin side at flyktningleire på norsk jord ikke vil være et riktig tiltak.

– I Norge har vi en type klima, og når vinteren nærmer seg synes jeg ikke flyktningleire er svar på den situasjonen vi får. Vi må fortsatt jobbe med å bedre forholdene gjennom vanlige asylmottak, sier Solberg til NRK.

Link til pressebildet.