Hat i Gudbrandsdalen

Rasistiske utspill på åpne Facebook-profiler og hakekors malt på en barnehage skapte uhyggelig stemning i Gudbrandsdalen forrige uke
Foto: Signe Karin
Det har vært en "skammens uke" i Gudbrandsdalen, mener sjefredaktør i Gudbrandsdølen Dagningen. 
0Shares

– Det har vært en skammens uke i Gudbrandsdalen. En uke som har avslørt at vi nå må stå sammen mot holdninger og tendenser som aldri må få slå rot i våre lokalsamfunn. Ja, som er en trussel mot oss alle, skriver han i en kronikk.

I forbindelse med flere rastistiske hendelser i Gudbrandsdalen forrige uke, har Kristian Skullerud, som er redaktør i lokalavisen Gudbransdølen Dagningen utfordret sine medborgere i en kommentar i avisen.

Dagbladet har oppsummert hvilke saker det er snakk om:

• I nabokommunen Sel ble familien Stormyrengen, som er kjent som vennlig innstilt overfor flyktninger, utsatt for grov sjikane på sosiale medier.

• Da barn, foreldre og ansatte møtte opp i Søre Grindstugu barnehage i Vågåmo mandag morgen, fant de et stort hakekors malt på veien.

• Samtidig ble Vågås kommunalsjef varslet om at foreldre til barn i Vågås skoler og barnehager har kommet med det han betegner som rasistiske utspill på åpne Facebook-profiler. Enkelte av dem har også lenket til høyreekstreme sider.

Skullerud mener slike episoder vitner til intoleranse og hatretorikk ved middagsbordet, og skriver i kronikken:

– I skoler og barnehager legges det ned et betydelig arbeid for toleranse og inkludering. Hva hjelper det hvis barn og unge får helt andre impulser ved middagsbordet hjemme? Ola og Assad er bestevenner i barnehagen. Hjemme sier far at Assads familie er snyltere.

Lenke til illustrasjonsbildet