– Den eneste forskjellen jeg ser, er at jeg er en svart ung kvinne

RASK: Med tiden 10,72 ble Sha'Carri Richardson den sjette raskeste kvinnen gjennom verdenshistorien.
Foto: Skjermbilde
Flere reagerer på at Valieva får konkurrere etter å ha testet positivt i dopingkontroll
141Shares

– Kan vi få et solid svar på forskjellen på hennes situasjon og min?, spør sprinterstjerna Sha’Carri Richardson (21) på Twitter etter at kunstløperen Kamila Valieva (15) fikk fortsette å konkurrere i OL etter å ha testet positivt i dopingkontroll.

Dopet hun testet positivt for er en hjertemedisin som ifølge advokaten hennes tilhører bestefaren. Ifølge Die Welt opplyser teamet hennes om at Valieva mest sannsynlig har inntatt små partikler av medisinen ved forurensing i et glass med vann.

Kun 15 år gammel, er russiske Valieva den første kvinnen til å lande et firedobbelt hopp. Dette gjorde hun to ganger etter hverandre i forrige uke da hun sammen med ROC (den russiske olympiske komité) tok OL-gull i lagkonkurransen i kunstløp.

Fordi Valieva bare er 15 år gammel, ble det avgjort at  en diskvalifisering ville forårsaket uopprettelig harme.  “Eksepsjonelle omstendigheter” rundt hennes sak ble også lagt til grunn for avgjørelsen.

HISTORISK: Valieva etter å ha landet første og andre firedoble hopp i kvinnelig kunstløperhistorie. Foto: Skjermbilde
Foto : Skjermbilde

– Jeg var også rangert til å bli topp tre

Richardson er en av flere idrettsstjerner som har reagert på at Valieva får fortsette å konkurrere. Den amerikanske sprinteren ble diskvalifisert fra å være med i sommer- OL i 2021 på grunn av å ha testet positivt på marihuana.

Hun reagerer på at ikke hennes omstendigheter ble tatt hensyn til på samme måte som det ble i Valievas sak. Richardson forklarer at hun tok i bruk marihuana i Oregon hvor det er lovlig, for å takle sorgen over sin mors død.

– Kan vi få et solid svar på forskjellen på hennes situasjon og min? Min mor døde, og jeg kan ikke løpe. Jeg var også rangert til å bli topp tre. Den eneste forskjellen jeg ser, er at jeg er en svart ung kvinne, skriver Richardson på Twitter.

Frilansjournalist Neal Rogers påpeker på Twitter at dopet Richardson ble tatt for ikke er prestasjonsfremmende, mens dopet Valieva testet positiv for kan virke prestasjonsfremmende:

– Sha’Carri Richardson var nektet å konkurrere i OL på grunn av å ha testet positivt utenfor konkurranse på et dop som ikke er relatert til sportsprestasjon. Kamila Valieva blir tillatt å konkurrere i OL selv om hun testet positivt på et prestasjonsfremmende dop i konkurranse, skriver Rogers i Tweeten som går viralt på sosiale medier.