Splittelse på ytre høyre fløy får Le Pen til å rase

Leder i Rassemblement national, Marine Le Pen, anklager sin tidligere nestleder for sabotasje.
Marine Le Pen anklager sin tidligere nestleder for sabotasje, og partiet har suspendert ham for å ha lekket fortrolig informasjon til en konkurrent.

Mens Nicolas Bay ble tvunget ut av Rassemblement national (Nasjonal Samling), er det mange som frivillig har forlatt partiet. Ekskluderingen av Bay er et tydelig tegn på den bitre splittelsen på ytre høyre fløy i fransk politikk.

Le Pen anklager ham for dobbeltspill og for «uverdig opptreden gitt tilliten han hadde fått». Bay er anklaget for å ha delt fortrolig informasjon om le Pens valgkamp med hennes kanskje viktigste utfordrer Eric Zemmour.

– Jeg vil kalle dette en snegles strategi, ikke bare fordi snegler er treige – de er sleipe også, sa Le Pen på et valgkampmøte utenfor Paris tirsdag.

Bay, som sitter i EU-parlamentet og er partiets offisielle talsperson, nekter for å ha gitt opplysninger til Zemmour og sier på Twitter at beskyldningene mot ham er opprørende.

Le Pen, Zemmour og konservative Valerie Pecresse fikk nylig alle rundt 14–15 prosents oppslutning og utfordrer sittende president Emmanuel Macron før valget i april. Macron, som ikke formelt har erklært sitt kandidatur, leder på målingene, med en oppslutning på 24 prosent.