Forsker: – Norge må forberede seg på flyktningstrøm fra Ukraina

Norge og de andre nordiske landene må forberede seg på flere flyktninger, hevder forsker Jakub M. Godzimirski.
Foto: NUPI
Norge og de andre nordiske landene må være forberedt på at ukrainere på flukt kommer hit hvis det blir krig, mener forsker.

En eventuell krig mellom Russland og Ukraina kan utløse en stor flyktningkrise i Europa. Polen, Romania og Slovakia forbereder seg nå på å ta imot tusener av flyktninger.

– Men også Norge og de andre nordiske landene må forberede seg på flere flyktninger som følge av en krig, sier forsker Jakub M. Godzimirski til Vårt Land.

– Det må vi regne med. Norge er kjent for å være et godt land å bo i. Mennesker på flukt søker beskyttelse i det første, trygge landet, som Polen og Slovakia. Men det vil komme ukrainske flyktninger også til nordiske land, og andre europeiske land, sier han til Vårt Land.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier regjeringen forbereder seg på ulike scenarioer, som en flyktningkrise eller energikrise, men hun mener ifølge NRK at det er for tidlig å si noe om hva som kommer til å skje fremover.

Hun sier Norge skal fortsette å støtte Ukraina og sier myndighetene nå ser på hvordan de kan gjøre det. Norge gir ikke militær støtte til land som risikerer krig.