UDI vil behandle asylsøknadene til uigurer

UDI-direktør Frode Forfang hevder at kinesiske uigurer ikke vil være tilstrekkelig sikret effektiv beskyttelse fra tyrkiske myndigheter.
Foto: Udi
I fjor hoppet 101 uigurer av ved mellomlanding i Norge under en flygning fra Tyrkia til Serbia. Nå mener UDI det er for farlig å sende dem tilbake til Tyrkia.

– UDIs vurdering er at kinesiske uigurer ikke vil være tilstrekkelig sikret effektiv beskyttelse fra tyrkiske myndigheter, og at en henvisning til Tyrkia vil være i strid med utlendingsloven, skriver UDI-direktør Frode Forfang i brev til Justisdepartementet, ifølge Vårt Land.

Uigurene er en muslimsk minoritet i Kina, og opplever forfølgelse og internering i omskoleringsleire. Opprinnelig er uigurene et tyrkisk folk, og mange har derfor opphold i Tyrkia.

I fjor høst kom 101 uigurer til Norge fra Tyrkia etter å ha oppdaget et smutthull. Norwegian hadde en rute som gikk fra Antalya i Tyrkia til Beograd i Serbia, med mellomlanding på Gardermoen der uigurene gikk av flyet. Kinesere må ha besøksvisum til Norge, men trenger ikke visum til Serbia. Dermed kunne uigurene lovlig kjøpe billetten til Serbia. Smutthullet er nå tettet.

De siste årene har Tyrkia fått et tettere bånd til Kina. Uigurene har søkt asyl i Norge og sier at de ikke føler seg trygge i Tyrkia på grunn av forholdet til Kina, og de fryktet arrestasjoner og retur til Kina.

Fordi uigurene har oppholdstillatelse i Tyrkia, skulle de etter vanlig praksis ha blitt returnert dit uten å ha fått asylsøknadene sine behandlet, men UDI er enige i at uigurene risikerer retur til Kina. Dermed vil de behandle søknadene deres.

Vårt Land får bekreftet i UDI at Justisdepartementet har sagt ja til praksisen som blir skissert i brevet.

(©NTB)