Tre menn kjent skyldig i hatkriminalitet etter drap i Georgia i USA

Tre hvite menn som tidligere er dømt for drapet på en svart mann i delstaten Georgia i USA, er nå også kjent skyldig i hatkriminalitet.
105Shares

Travis McMichael, faren Gregory og naboen William Bryan ble i fjor kjent skyldig i drap på afroamerikanske Ahmaud Arbery og dømt til livsvarig fengsel i en delstatsdomstol i Georgia.

Tirsdag ble de kjent skyldig i hatkriminalitet i en føderal domstol. Dommen falt dagen før toårsdagen for drapet på Arbery og er først og fremst symbolsk.

Men Arberys familie og lokalsamfunnet mener at rettssaken er en svært viktig markering. Saken blir også ansett som en del av en større nasjonal erkjennelse av den urettferdige behandlingen mange svarte i USA blir utsatt for.

Det var ingen diskusjon om faktaene i saken under denne rettssaken. Travis og Greg McMichael tok med seg skytevåpen og hoppet opp i en pickup for å forfølge Arbery etter at de så ham jogge i nabolaget sitt utenfor havnebyen Brunswick. Bryan sluttet seg til dem i sin egen pickup. Det var han som laget filmen som senere ble lagt ut på nettet.

Som bevis for at de tre var skyldige i hatkriminalitet, viste aktoratet fram rundt 20 tekstmeldinger og innlegg i sosiale medier der de tre bruker rasistisk slang og kommer med nedsettende kommentarer om svarte mennesker.

Flere uker før rettssaken gikk far og sønn McMichael med på å erklære seg skyldige i hatkriminalitet i bytte mot at de fikk sone dommen i et føderalt fengsel i stedet for i et fengsel i delstaten Georgia. Men Arberys familie reagerte sterkt på avtalen, og under tirsdagens rettssak ble avtalen avvist av dommeren Lisa Godbey Wood.