EU forbereder seg på millioner av flyktninger fra Ukraina

EU vurderer å gi ukrainere opphold opp mot tre år.
Foto: Skjermdump
Rundt 400.000 ukrainere har allerede flyktet til EU-land, ifølge nyhetsbyrået AFP. Tallet ventes å øke, og EU vurderer nå å gi dem opphold i opp mot tre år.

– I dette historiske øyeblikket er vi nødt til å ta den rette beslutningen, sier Belgias immigrasjonsminister Sammy Mahdi.

Søndag møttes EUs innenriksministre for å diskutere koordinerte grep for å håndtere den stadig økende flyktningstrømmen fra Ukraina. Etter at den russiske invasjonen startet torsdag, har rundt 400.000 ukrainere flyktet til EU-land, ifølge AFP, omtrent halvparten til Polen.

Ukrainere med biometriske pass slipper allerede inn i EU-land og Schengen-området uten visum og kan i utgangspunktet bli i opptil tre måneder. Nå diskuterer EU-landene å gi ukrainske flyktninger en beskyttelsesstatus som gir dem rett til å bo og jobbe i EU i tre år.

– Et stort flertall av ministrene var for å gjøre dette raskt, sier Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin.

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson sier at medlemslandene må være klare til å tilby opphold utover de tre månedene, og at de må forberede seg på at det potensielt kan komme millioner av flyktninger fra Ukraina.

Siden Norge er del av Schengen-samarbeidet, kan ukrainere i utgangspunktet også reise visumfritt til Norge.