Operatør av asylmottak ringes ned av huseiere

Konserndirektør i Hero Mottak, Vidar Torheim, sier han har fått henvendelser fra huseiere over hele landet som vil ta imot flyktninger.
Huseiere over hele landet har tatt kontakt med Hero Mottak for å tilby husly til flyktninger fra Ukraina som kommer til Norge.

Sammen med flere andre aktører møtte Hero Utlendingsdirektoratet (UDI) onsdag ettermiddag for å få vite nærmere hvordan Norge vil håndtere en eventuell strøm av flyktninger fra krigen i Ukraina.

Konserndirektør i Hero Mottak, Vidar Torheim, sier til NTB at han har fått en rekke henvendelser fra huseiere over hele landet.

– Bare i dag har mellom 40 og 50 huseiere ringt meg. Det er en veldig positivitet der ute for å ta imot flyktninger fra krigen, og mange vil bidra, sier Torheim.

Hero Mottak har gjennom 35 år drevet med mottaksplasser for flyktninger og asylsøkere, men på grunn av sterk reduksjon i antall asylsøkere til Norge de siste fem årene, er mye av kapasiteten bygget ned.

– Dersom vi får et oppdrag om å ta imot flyktninger, har vi mulighet, over litt tid, til å levere mange tusen plasser, sier Torheim.

De siste sju dagene har UDI registrert 59 asylsøknader fra ukrainske borgere i Norge. Dette tallet kan bli betydelig flere i tiden framover. Ifølge FN er nesten 836.000 mennesker fra Ukraina registrert på flukt til nabolandene de siste sju dagene.