– Jo mørkere hudfarge du hadde, desto lenger måtte du vente

MÅTTE VENTE I FLERE DAGER: Etter å ha gått i nesten 40 km måtte flere mannlige studenter fra afrikanske og asiatiske land vente i flere dager før de kunne fortsette til den polske grensa.
Foto: Meryem Saber/Al Jazeera
Marokkanske kvinnelige studenter i Ukraina sier ukrainske soldater kastet dem av bussen for å fylle den opp med ukrainere

Marokkanske Amani al-Attar og hennes ni medstudenter, alle med bakgrunn fra arabiske land, hadde betalt 150 dollar til en bussjåfør som lovte å bringe dem over grensa til Polen.

40 km fra grensa til Polen ble de stoppet av soldater som fortalte dem at de måtte gå  resten av strekningen.

– De pekte i en retning og sa: “Der er Polen. Nå, gå.”, sier al-Attar til Al Jazeera. 

Ifølge henne, ga soldatene beskjed om at utlendinger ikke er tillatt å fortsette videre i kjøretøy. Alle de rundt 50 passasjerene hadde utenlandsk bakgrunn, de fleste fra Afrika og Asia.

– Så fylte de opp bussen vår med ukrainere og fortsatte mot grensa, sier medisinstudenten.

Hun forteller at ukrainere passerte dem med bil, mens de gikk i 10 minusgrader.

– Vi ble etterlatt til å fryse i 10 minusgrader. De hadde ingen betenkeligheter av å se oss gå i snøen og gjennom skogen med bagasjen vår, sier Al-Attar med skjelvende stemme til Al Jazeera.

– Når de så oss, snudde de seg vekk

Meryem Saber, en annen av medisinstudentene i vennegjengen til al-Attar, forteller at ukrainere åpnet hjemmene sine til andre ukrainere, men ikke for dem.

– De tilbød dem mat, vann og et sted å hvile, men når de så oss, snudde de seg vekk,  sier den 21-år gamle marokkanske medisinstudenten til Al Jazeera.

Etter å ha gått i flere timer i minusgrader, var den unge gruppen med studenter både kalde, sultne og utslitte. Da de forsøkte å kjøpe mat og låne toalettet ved en bensinstasjon, fikk de ifølge Saber beskjed om å vente til ukrainerne hadde forsynt seg. Det var bare smuler igjen til de marokkanske studentene.

 

KAOS: En gruppe nigerianske studenter skal ha blitt nektet tilgang på toget for å forlate det krigsherjede Ukraina, ifølge personen som har delt denne videoen på sosiale medier. Foto: Skjermdump av video
Foto : Skjermdump

– Mørkhudede fra Afrika og Asia ble banket opp og sendt tilbake til køen

Flere timer senere, etter å ha gått 34 km, var de kun 6 km unna grensen til Polen. Her møtte de igjen ukrainske soldater, som samlet dem sammen med andre asiatere og afrikanere.

– Soldatene og frivillige tegnet rektangler på asfalten og plasserte oss inni disse. Alle som bevegde seg utenfor linjene ble banket opp med en batong eller en rifle, sier al-Attar til Al- Jazeera.

Ifølge Saber og Al-Attar fikk de beskjed om at Polen bare tok imot et visst antall flyktninger om dagen, og mennene måtte vente på tur. Ifølge medisinstudentene var det ikke bare kjønn, men også hudfarge som avgjorde hvor lenge flyktningene måtte vente.

– Jo mørkere hudfarge du hadde, jo lenger måtte du vente. Mørkhudede fra Afrika og Asia  ble banket opp og sendt tilbake til køen, sier al-Attar.

Afrikanere og asiatere kollapset av kulde og utmattetlse

Al-Attar forteller at ukrainere fikk passere i løpet av minutter, mens afrikanere og asiatere kollapset av kulde og umattelse. Mennene i reisefølget deres måtte vente i fire til fem dager. En av dem ankom Polen i ambulanse.

Saber og al-Attar er ikke de eneste kvinnelige medisinstudentene med afrikansk bakgrunn som forteller om å ha blitt forskjellsbehandlet i flukten fra den russiske invasjonen.

Den kvinnelige medisinstudenten Korinne Sky fra Zimbabwe forteller om lignende opplevelser til Business Insider:

— Noen har forsøkt å ta buss, men de tillater ikke svarte folk på bussene. De prioriterer ukrainere. Det er det de sier.