— De lar ukrainere passere, men ikke oss

KAOS: En gruppe nigerianske studenter skal ha blitt nektet tilgang på toget for å forlate det krigsherjede Ukraina, ifølge personen som har delt denne videoen på sosiale medier.
Foto: Skjermdump
Afrikanske studenter og andre melaninrike i Ukraina, hevder å bli hindret i å passere grensa til Polen. Samtidig blir utenrikskorrespondenter anklaget for rasistiske uttalelser.

— Dette er veldig emosjonelt for meg, fordi jeg ser europeiske folk med blå øyne og blondt hår bli drept, sa David Sakvarelidze, Ukrainas statsadvokat, til BBC.

Sakvarelidze er blant flere som har blitt kritisert for å ha uttalt seg rasistisk i sine kommentarer om invasjonen av Ukraina. Flere av dem som har blitt anklaget for rasistiske uttalelser er utenrikskorrespondenter:

— Dette er ikke et sted, med all respekt, som Irak eller Afghanistan, som har sett konflikter herje for tiår. Dette er en relativt sivilisert, relativt europeisk, jeg må velge de ordene varsomt også, by hvor du ikke ville forvente eller håpe at det skulle skje, sa utenrikskorrespondent Charlie D’Agata da han rapporterte fra hovedstaden Kiev til den amerikanske TV-kanalen CBS News.

“SIVILISERT”: Imraan Siddiqi, tvitrer og Administrerende direktør i organisasjonen CAIR, er en av flere som reagerte på D’Agata sine kommentarer om invasjonen av Ukraina. Foto: Skjermdump

Ifølge The Independent, har D’Agata måttet beklage sine uttalelser etter at hans rapportering fra krigen i Ukraina har gått viralt og skapt reaksjoner på sosiale medier.

—  De prioriterer ukrainere

D’Agata er en av flere utenrikskorrespondenter som har blitt kritisert for å ha uttrykt seg rasistisk i forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina. Avisa The Middle East Eye  trekker frem flere reportere som antyder at Ukraina er mer sivilisert enn land i Midtøsten, og at ukrainske flyktninger derfor er en annen type flyktninger som Europa virker være mer villige til å ta imot.

Samtidig rapporteres det om at minoriteter i Ukraina nektes å krysse grensa til Polen. Flere av dem som rapporterer om at de blir nektet adgang på transport ut fra Ukraina, er afrikanske studenter. Medisinstudent fra Zimbabwe, Korinne Sky, er en av flere kvinner som melder om rasistisk forskjellsbehandling:

— Noen har forsøkt å ta buss, men de tillater ikke svarte folk på bussene. De prioriterer ukrainere. Det er det de sier, sier Sky til Business Insider.

UNICEF bekrefter at det har mottatt flere slike meldinger.

— Vi får meldinger om at både voksne og barn med annet etnisk opphav enn ukrainsk, blir nektet å krysse grensa til Polen for å søke om beskyttelse, skriver UNICEF på sin Instagramkonto.

— De stoppet oss afrikanere fra å kjøre over grensen

Den nigerianske ingeniørstudenten Samuel George forteller til Al-Jazeera at afrikanere i Ukraina blir nektet å kjøre over grensen.

— De er ikke offiserer, politi eller militære. Det er vanlige borgere som stoppet oss afrikanere fra å kjøre over grensen. De lar ukrainere passere, men ikke oss, sier George.

Videoer av mennesker som blir nektet inngang på tog og kastet av busser, tilsynelatende på grunn av sin hudfarge, florerer på sosiale medier.

En av de som har reagert på behandlingen av melaninrike mennesker i Ukraina, er Jamal Sheik som driver Instagramkontoen @rasisme_i_Norge. På kontoen har han delt en video hvor personer med mørkere hudfarge nektes inngang på et tog. I videoen kan man se at det ikke bare er menn, men også kvinner som blir hindret fra å slippe inn på et tog.

— Flere rapporterer at afrikanske, asiatiske, arabiske og latinamerikanske studenter og immigranter blir stanset fra å gå om bord på tog, stanset ved grensene, kastet ut av busser, skriver Sheik på Instagram.