Justisministeren: – Flyktningsituasjonen er uoversiktlig

– For Norges del er det per nå ikke noen tilstrømming av flyktninger, sier justisminister Emilie Enger Mehl.
Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) var søndag i Brussel på et EU-møte om situasjonen i Ukraina. Hun sier flyktningsituasjonen er uoversiktlig.

– Man ser at en del flyktninger har begynt å forflytte seg, men det er for tidlig å si hvordan det skal løses helt konkret, sier Mehl til NTB etter møtet med Europas innenriks- og justisministre.

Polen opplyste tidligere søndag at over 200.000 ukrainske flyktninger har krysset grensa til Polen siden invasjonen begynte natt til torsdag.

EU-kommissæren for krisehåndtering, Janez Lenarcic, sier at så mange som sju millioner ukrainere kan være fordrevet som følge av krigen.

– Det kan bety mange ting, som å bistå dem som nå har den største byrden økonomisk, samt hjelpetiltak til landene som grenser til Ukraina, sier Mehl.

– For Norges del er det per nå ikke noen tilstrømming av flyktninger, men vi ser at det er mange som er internt fordrevet, eller som har kommet til nabolandene.

– Cyberangrep og hybride trusler var på agendaen. Det er noe mange land har tatt opp. Vi vil oppfordre virksomheter til å være årvåkne og å gå gjennom sikkerhetsrutinene. Mange dataangrep kunne vært avverget med ganske enkle tiltak, sier Mehl.