Vil kaste ut kunstner etter tolv år

Fortviler: Kunstlæreren Amgostar Gholamreza føler seg krenket over måten Sagene kulturhus har behandlet ham på i en utkastelsessak.
Foto: Claudio Castello
– Jeg føler meg rystet og ydmyket, sier norsk-iraner Amgostar Gholamreza. Styreleder i Sagene kunstsmie, Bendik Hofseth, kjenner seg ikke igjen i situasjonsbeskrivelsen. 
0Shares

Gholamreza kom til Norge i 2000 etter lang tids flukt fra det iranske regimet. Han har de siste tolv årene vært kunstlærer og persisklærer i Sagene kunstsmies (tidligere Sagene kulturverksted) lokaler i Drøbaks gate 1.

Men 2015 har blitt et eneste langt mareritt etter at kulturhuset bestemte seg for å kaste ham ut av lokalene. Problemene startet da han tidligere på året reiste til hjemprovinsen Sør-Aserbajdsjan i Iran. Kunstsmias styre begynte å klage på at leien ikke ble betalt.

– To bekjente lånte kontoret av meg, da jeg var på et lengre utenlandsopphold. Dessverre har de ikke ordnet ordentlig opp etter seg, og heller ikke betalt leie for den tiden de fikk disponere lokalet, forklarer han.

Styreleder i Sagene Kunstsmie og mangeårig jazzmusiker Bendik Hofseth sier man har vært tålmodige mer enn lenge nok i denne saken, og at Gholamreza har fått flere purringer og betalingsadvarsler.
Foto : Stig Ove Voll

Vi har vært tålmodige og gitt klar beskjed om konsekvensene av ikke å betale husleie.

Tilbød seg å betale
Etterhvert kom det ubetalte beløpet opp i 14.000 kroner. Gholamreza tilbød seg å betale hele beløpet etter hjemkomst, men da hadde styret ved kulturhuset allerede bestemt seg for å utkastelse. 

Fikk tingene sine slengt ut på toalettet: Kunstlæreren Amgostar Gholamreza har blitt kastet ut av Sagene kulturhus som følge av å ikke ha overholdt leieforpliktelsene. Siden han ikke har villet forlate kontoret sitt frivillig har kunstverk og andre ting tilknyttet sitt årelange engasjement blitt lastet i bokser og samlet ved siden av en av toalettene på kulturhuset.
Foto : Privat

– For meg virker det som om de allerede hadde funnet seg nye leietakere, og at jeg bare skulle skvises ut.

Gholamreza er tydelig preget av saken. Under samtalen vår er han nesten på gråten flere ganger.

– Jeg har jo opptrådt redelig i tolv år. Og nå, bare fordi to måneders leie ikke ble betalt, så velger man å avslutte et langvarig samarbeid. 

Kunstlæreren flyktet i sin tid til Japan fra Iran, før han la kursen mot Norge. 

– Jeg har solgt bilder i Japan og jobbet med meget profesjonelle folk fra hele verden. Akkurat nå er alt bare kaos og fortvilelse i hodet. Selv har ikke jeg nesten spist på en uke. Hele situasjonen er under min verdighet som kunstlærer og som person, sier han. 

Ydmykende
I kjølvannet av saken er det spesielt én hendelse han beskriver som personlig krenkende.

– Før jul fikk jeg endelig beskjed om å flytte alle mine ting. Bilder, malerier, bøker og andre ting som jeg lagde sammen med elevene mine på kulturhuset. Alt ble lagt i bokser, og flere av disse ble plassert ved siden av et toalett. For meg er dette toppen av respektløshet.

Han beskriver ledelsen på kulturhuset som lite villig til å kommunisere.

– Av den grunn har jeg valgt å oppsøke advokatbistand. Jeg skal ikke gi meg uten kamp.

– Vært tålmodige lenge nok
Styreleder i Sagene Kunstsmie, Bendik Hofseth, sier det er trist at Reza har kommet i denne situasjonen.

– Likevel tenker jeg at vi har vært tålmodige og at vi hele veien har bestrebet oss på å opptre ordentlig og gi han klar beskjed om konsekvensene av ikke å betale husleie. 
 
Ifølge Hofseth startet Gholamrezas historikk med utestående betaling allerede i 2014.
 
– Han skyldte da for mange måneder, men i siste liten grep en «bekjent» av han inn og dekket gjelden. Vi var derfor svært påpasselige med å følge han opp 2015 og da han også da unnlot å betale, iverksatte vi notis om avvikling av leieforholdet i henhold til vår kontrakt med han.
Dette skjedde allerede i juli 2015. Han har ikke reagert før nå i desember selv om vi gjentatte ganger har bedt han om å dekke sin gjeld og etterhvert hente sine saker. Han hevder at han skylder oss for to måneders leie, mens han egentlig skylder oss for elleve, altså nesten et helt år.
 
– Valgte selv plassering ved toalett
– Hva med plasseringen av tingene hans ved et toalett?
 
– Det er som er tilfellet, er at han selv valgte seg dette rommet som et lager for ting han ikke fikk plass til på sitt eget rom. Vi har heller ikke nektet å ta imot pengene han skylder fellesskapet  tvert imot.
 
Kan ikke tilby særbehandling
Videre viser Hofseth til at Sagene Kunstmie overtok etter Sagene Kulturverksted i 2013 som utleier av lokalene og at man derfor ikke har noen oversikt over hva som har skjedd på huset tidligere.
 
– Under vår generalforsamling i mai 2015 valgte Sagene Kunstsmie å redusere husleiene til alle lokalene. Forutsetningen var at styret ble mer påpasselig med å følge opp dem som ikke betalte husleie ettersom marginene ble mindre. Reza er en av dem som ikke har tatt konsekvensen av dette til tross for gjentatte advarsler og purringer. Vi forventer at alle følger regler og rutiner fellesskapet har bestemt. Det ville være galt av oss å gi Reza særlig behandling ut over de vilkår vi tilbyr andre leietakere, sier Hofseth.