Fillerister Anundsen i asylbarn-saken

 
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Justisminister Anders Anundsen (Frp) og regjeringen er i hardt vær etter ny asylbarn-avsløring.

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen var svært innbitt da han tok opp asylbarnsaken med statsministeren under Stortingets spørretime onsdag.

– Jeg må ærlig talt si at dette begynner å bli en veldig trist sak i seg selv, og det begynner å bli en vanskelig sak i forholdet mellom regjeringen og KrF og Venstre, fastslo han overfor Dagbladet.

Avtalebrudd
Bergens Tidende offentliggjorde mandag at politiet skal ha fått instruks om å prioritere lengeværende asylbarn framfor kriminelle asylsøkere i fjor for å oppnå fastlagte mål om antall utsendelser.

– Avtalen vi har inngått med regjeringen undermineres og har blitt underminert over tid. Jeg vil vite om dette er justisministerens verk alene, eller noe hele regjeringen står bak, sa Syversen.

Venstre-leder Trine Skei Grande var også skarp i sin omtale av asylbarnsaken i Stortinget onsdag. Hun slo fast at det å være statsråd ikke er en utmerkelse du får, men et verv der du skal forvalte på vegne av et flertall.

– Avtalen vår var tydelig. Flere av kriminelle som oppholder seg i Norge ulovlig skal sendes ut, mens barnefamilier som har vært lenge i landet skal få bli, konstaterte hun.

Statsministeren avventer
Statsminister Erna Solberg svarte at hun ikke mener det er grunnlag for å trekke de konklusjonene Bergens Tidende har gjort ut ifra tallmaterialet som foreligger. Hun slo også fast at det er vanskelig for henne å snakke om saken når kontroll- og konstitusjonskomiteen har åpnet sak og skal avholde høring om forholdet.

– Kontroll- og konstitusjonskomiteen er en del av Stortinget. Det er vanskelig å forstå den fortolkningen hvis det ikke er en unnamanøver, repliserte Syversen.

Les hele saken her.