KrF vil ha unntak i regelverk om menneskesmugling

KrFs utenrikspolitiske talsperson Dag Inge Ulstein vil ha lovunntak for Ukraina-hjelpere.
Foto: Lene Tronrud/KrF
Ukraina-hjelpere frykter å bli straffet for menneskesmugling. Derfor må det være unntak fra loven, sier KrFs utenrikspolitiske talsperson Dag Inge Ulstein.

– Regjeringen må sørge for unntak i regelverket slik at norske hjelpere ikke risikerer å bli straffet for menneskesmugling når de hjelper ukrainske flyktninger til Norge, sier Ulstein til Vårt Land.

Avisen skrev nylig om en norsk menighet som var på vei til den ukrainske grensen for å hente flyktninger, men fryktet å bli straffet for menneskesmugling. Grunnen er at noen av flyktningene hadde biometriske pass, men ikke barna deres.

For å reise lovlig og visumfritt inn i Norge, må man ha et biometrisk pass, står det på nettsidene til UDI. Transport av mennesker uten dette over grensa kan regnes som menneskesmugling.

KrF opplyser at de vil ta opp problemstillingen i et skriftlig spørsmål på Stortinget.

Erlend Wiborg, innvandringspolitisk talsperson i Frp, vil derimot ikke endre regelverket.

– Jeg har veldig stor forståelse for at folk ønsker å hjelpe ukrainere. Det tror jeg vi alle ønsker. Men det må skje kontrollert. Vi vet dessverre at via flyktningkriser som dette, vil det være noen mennesker som vil benytte anledningen til å lure seg inn til Norge og Schengen. Det må vi sørge for at ikke skjer, sier han.