Behovet for organiserte flyktningreiser vil øke – Støre vil så langt ikke hente ukrainere til Norge

Flukten fra Ukraina er noe flyktningene organiserer på egen hånd, mener FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.
Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres
Behovet for organisert transport av flyktninger vil øke, sier FNs høykommissær for flyktninger. Støre har foreløpig ingen plan om å hente ukrainere til Norge.

Over to millioner mennesker har flyktet fra Ukraina, ifølge FN. Polen har så langt tatt imot 1,2 millioner flyktninger fra Ukraina. Om lag 1.000 har kommet til Norge. Flukten fra Ukraina er noe flyktningene organiserer på egen hånd.

Det mener FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, er den beste måten å fordele flyktningene på.

– Nå reiser folk dit de har familie og venner, og vi bør la dem fortsette med det. Jo flere som kan reise til familie, jo bedre. Med en gang du innfører kvoter og systemer blir det mer komplisert, sier Grandi etter å ha møtt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Oslo tirsdag.

Tidligere samme dag påpekte Grandi at den neste bølgen med flyktninger fra Ukraina trolig vil bestå av mer sårbare grupper.

– Vi vil komme til et punkt hvor folk ikke lengre har venner og familie å dra dit. Da må vi diskutere hvordan dette skal organiseres, men nå er det litt tidlig, sier Grandi til NTB.

Han vil ikke si noe om hvor mange flyktninger Norge bør forberede seg på å ta imot.

– De som gjør og lager slike reiser, har de beste hensiktene. Det er mitt inntrykk. Men det jeg har understreket, er at dette må se på en god måte – med kontroll, registrering og orden. For en situasjon med flyktninger kan bli veldig uoversiktlig, og andre krefter kan ha ønske om å påvirke, sier Støre til NTB.

Foreløpig har ikke regjeringen noen plan om selv å organisere transport av flyktninger fra naboland til Norge. Tidligere på dagen hadde Støre møtt ukrainske flyktninger i Porsgrunn.

– Mitt poeng er at det viktigste er at hvis man ønsker å gi støtte, så er det gjennom etablerte organisasjoner som har erfaring med dette. Mange av de jeg møtte i dag, har kommet fram gjennom egne reiser. Om det blir behov for organiserte reiser, vil vi komme tilbake til, sier Støre.

Han påpeker at dette er et tema det er naturlig å ta opp med Polens statsminister som Støre skal møte senere tirsdag.

– Men vi er ikke der at det diskuteres kvoter, det har heller ikke Europa de beste erfaringer med, sier Støre.

Det til tross for problemer med arbeidet med få på plass humanitære korridorer.

– Vi har nå flyttet vårt hovedteam fra Kyiv til Lviv og vil fortsette å jobbe inne i Ukraina så lenge det er trygt, sier Grandi.

Arbeidet med å få på plass humanitære korridorer som skal frakte forsyninger inn til beleirede og bombede områder, og folk ut av områdene, har ifølge høykommissæren ikke fungert enda.

– Men vi gir ikke opp å jobbe inne i Ukraina, understrekte han.