Kristen avis taper penger på muslimsk spaltist

 
Foto: Sunniva Lind Høverstad
Shoaib Sultan, kjent norsk muslim, ble for ett år siden ansatt som spaltist i den kristne avisen Dagen. Det har de tapt over 100.000 kroner på. 
0Shares

Overfor Utrop bekrefter Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, at de nå har tapt rundt 160.000 kroner i oppsigelser og tapt pressestøtte. For hver abonnent får avisen 2000 kroner i pressestøtte. Selbekk forteller at de så langt har fått 30 oppsigelser som direkte henviser til at Shoaib Sultan er spaltist. 

Sultan er kjent som tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, samt som medarbeider i Antirasistisk Senter og politiker for Miljøpartiet (MDG) i Oslo. 

Ytringsfriheten er ikke billig 
– Kan bekrefte at jeg får pepper, ja. Og hittil har det vel kostet meg minst kr 100.000 i oppsigelser direkte relatert til at jeg slipper til «muslimen». Men på den annen side, hvem har sagt at ytringsfrihet ikke skal koste? Stolt av å ha deg i spaltene våre Shoaib, skrev Selbekk på Facebook-veggen til Sultan i går kveld.

Selv om avisen taper tusenvis av kroner på å beholde Sultan som spaltist, står Selbekk på sitt og velger likevel å ikke kutte han ut. Selbekk er selv aktuell med bokutgivelsen Fryktens makt, der han tar opp nettopp ytringsfrihet og truslene mot den. 

– Jeg vil ikke gi etter slike holdninger. Vi må tillate andre å si sin mening, selv om vi ikke alltid er enig, Det er viktig å stå fast på prinsippene, selv om det koster, sier han til Utrop og legger til: – Ytringsfriheten er ikke gratis.

Må være åpen
Han forteller at det er et mindretall som har reagert på denne måten, og fastslår samtidig at det er spesielt viktig for dem med kristen tro å være åpne.

– Jeg synes det er skuffende at noen av leserne reagerer på denne måten. Mange vil ofte ikke lytte til oss på grunn av vår religiøse ståsted. Det er derfor spesielt viktig for oss å ikke gjøre det samme mot andre. Reaksjonene kommer på Sultan som muslim, ikke på det han skriver, sier Selbekk.

Det er en av årsakene han ønsker å ha Sultan som spaltist.

Sultan: – Prinsipiell holdning
Shoaib Sultan skriver i en epost til Utrop at han synes det er trist at lesere sier opp Dagen på grunn av hans spalte i avisen.  

– Jeg setter pris på hans (Selbekks) prinsipielle holdning og at han fortsatt vil ha bidrag fra meg. Det skal og sies at det er ca 30 som har gått til det skritt å si opp avisen. Vi vet ikke hvor mange som kom til pga det, skriver han. 

– Kommentarfeltet under ditt siste innlegg, Religionens kraft, er preget av mye hat mot deg som muslim. Hvordan opplever du det? 

– Det er ganske vanlig for min del. Jeg bryr meg ikke så mye om det, skriver han. 

Saken er oppdatert 8.1.