Selbekk og karikaturene – del to

Vebjørn Selbekk er i dag aktuell med ny bok: «Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid»
Foto: Pressebilde
Da Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk i 2006 publiserte Muhammed-karikaturene, fikk han så mange dødstrusler at han tidvis har levd med ekstraordinære sikkerhetstiltak. 
0Shares

Nå gjør han det igjen – i ytringsfrihetens navn.

– Det er 10 år siden jeg publiserte de tegningene. Da karikaturstriden roet seg trodde vi kanskje at nå var det over, men det er det ikke. Dette er fortsatt brennhett. Jeg gir ut boken nøyaktig et år etter det ekstreme angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Et tidsskille i pressehistorien i Europa. De drepte der ble martyrer for ytringsfriheten, sier Selbekk i et intervju med VG.

Bokaktuell
Selbekk er aktuell med ny bok som har fått navnet Fryktens Makt – Frihet eller taushet i terrorens tid», der han tar for seg ekstrem islam og dens påvirkning på ytringsfriheten i Vesten. På bokens første sider finner du de kontroversielle karikaturene av profeten Muhammed. I dag er han ikke redd.

– Det toget har gått for meg. Jeg har levd med dette i ti år nå. Jeg har gått gjennom alt før. I dag er jeg sterkere enn jeg var i 2006. Engasjementet mitt er også sterkt. Dette er så viktig, og jeg ønsker ikke å bli skremt til taushet. Vi får ta det som måtte komme, sier han til avisen om hans motivasjon for å publisere karikaturene på nytt.

Om dagens asylsituasjon er han klar på at vi må sette grenser.

– Vi har bare sett begynnelsen. Derfor er det utrolig viktig at vi sier klart og tydelig fra om at vi ikke vil endre våre verdier. De som får beskyttelse her må tilpasse seg oss.