Russere trosser straffene – Fortsetter med å vise krigsmotstand

HYLLES: Denne russiske piloten hylles på sosiale medier etter å ha fordømt krigen i Ukraina.
Foto: Skjermdump av video
Selv om flere fengsles, fortsetter russere med å protestere mot krigen i Ukraina

På mandag brøt redaktør Marina Ovsjannikova  inn i en direktesending på en av Russlands største TV-kanaler. Hun stelte seg bak nyhetsankeren med en plakat hvor det sto:

“Ikke tro på propagandaen” og “Stopp krigen i Ukraina.”

Ovsjannikova er varetektsfengslet og risikerer fengsel. Foreløpig har hun fått en bot på 30.000 rubler, som tilsvarer rundt 2500 norske kroner, melder nyhetsbyrået Reuters.  Hun er dømt for å ha brutt den russiske demonstrasjonsloven.

STUNT: Redaktøren brøt inn i en direktesendt TV-sending med et antikrigs-budskap. Foto: Skjermdump av video

Dette skremte ikke en russisk pilot, ansatt i det russiske flyselskapet Pobeda, fra å spre en lignende beskjed. Etter å ha landet flyet i den tyrkiske byen Antalya, delte piloten følgende beskjed over høyttalerne:

– Dette er kapteinen som snakker. Velkommen til Antalya. På vegne av meg selv og ikke på flyselskapets vegne: Jeg tenker at krigen med Ukraina er en forbrytelse. Vi bør ikke fortsette denne krigen. Vi må stoppe den umiddelbart, sier den russiske piloten over høyttaleranlegget inne i kabinen.

Stuntet ble filmet, og piloten mottok applaus fra passasjerene.

947 anti-krigsdemonstranter arrestert i Russland

Fordi beskjeden hans ble filmet og spredt på sosiale medier, har pilotens budskap nådd store deler av verden. Piloten og redaktøren hylles for sine modige handlinger.

Mer enn 947 personer har allerede blitt arrestert i 40 russiske byer, for å ha protestert mot krigføringen i Ukraina. Dette melder den russiske menneskerettighetsmedieprosjektet OVD-info.

Ifølge prosjektet er også 14973 personer internert etter å ha deltatt i antikrigsaksjoner i Russland.