– Somaliske sjåfører nekter å kjøre meg

Amal Aden ble nektet tur av somaliske drosjesjåfører.
Foto: Are Vogt Moum
Den profilerte forfatteren Amal Aden forteller at somaliske drosjesjåfører gang på gang har nektet å kjøre henne.
0Shares

– Sjåførene nekter å kjøre meg. Noen har vist fingeren til meg eller trakassert meg på andre måter. Det har vært ren mobbing, forteller Aden til Asker og Bærums Budstikke.

Amal Aden opplever stadig at somaliske drosjesjåfører trakasserer henne på ulike måter. Hun beskriver dette som systematisk mobbing. I intervjuet med Budstikka sier hun ingenting om hvorfor hun tror at de somaliske drosjesjåførene ikke vil kjøre henne.

– Det får du spørre dem om, sier hun kort.

Aden har vært engasjert i og kritisert det somaliske miljøet ved flere anledninger. Hun har blant annet skrevet boken «Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne» der hun tar opp problematiske sider ved det norsk-somaliske miljøet. Denne boken førte til både negative og positive reaksjoner, og hun ofte blitt sett på som et utskudd av mange somaliere. 

– Vi vil ikke ha det slik
Tom Tysland, som er leder i Asker og Bærum Taxi, mener at behandlingen av Aden er overraskende.

– Det er helt meningsløst at noen skal nektes å få taxi uansett årsak. Hvis noen av våre sjåfører nekter henne å sitte på, så holder det ikke mål i det hele tatt. Da skal hun ta nummeret på taxien, og henvende seg til trafikkontoret, for slik vil vi ikke ha det, sier Tysland.

Lederen i Somalisk kvinnenettverik i Asker, Deega Sugule, mener også at dette er uakseptabel oppførsel fra drosjesjåførene.

– Dette er veldig dumt av dem, og slikt kan de ikke gjøre. Og jeg håper at hun ikke tenker at alle somaliere mener det samme om henne. Hun må få mene akkurat hva hun vil uten at slike ting skal skje, forteller Sugule.