Ungdommer fra Tøyen stiller ut tegninger

Flu Hartberg var en av tegnerne som inspirerte Tøyen-ungdommer under tegneserieverkstedet.
Foto: Mirijana Zivanovic
Neste måned har Tøyen tegneserieverksted (TT) utstillingsåpning.
7Shares

Utstilling går av stabelen 2. april på Serieteket og skal være åpen for publikum gjennom hele måneden.

I en e-post til Utrop forteller prosjektansvarlig Mirjana Zivanovic:

Lærer og prosjektleder Mirjana Zivanovic sier de unge deltakerne er takknemlige for å ha vært med på tegneserieverkstedet.
Foto : Natasza Bogacz

– Tilbakemeldingene vi har fått av ungdommen er overveldende og vi er kjempetakknemlige for å ha fått muligheten til å være en del av deres liv og bidra med noe godt, og for tilliten vi har fått av Kulturtanken og Deichman Grünerløkka. Verkstedet og interessen for det har vokst gjennom hele perioden (høsten) og vi jobber for å få skaffet midler for å kunne fortsette med verkstedet.

Inkluderende rom

Ariadna, 15 år, som har bakgrunn fra Chile sier:
– TT er et sted der jeg kan føle meg trygg, der jeg kan være meg selv og tegne uten at andre dømme meg. Andre støtter meg her.
Ariadna sier det har vært gøy og fint å være med på TT.
– Jeg har fått nye venner. Vi har samtidig veldig like interesser, men er også veldig forskjellige, så vi er veldig inkluderende. Jeg har aldri lagd tegneserier før, så jeg har funnet ut at jeg faktisk er veldig flink og jeg vil fortsette med dette. Vi har hatt Flu og Velimir som har vært veldig flinke, og alle egentlig. Noen har hjulpet med tegning og andre med språket. Jegg har lyst til å fortsette på Tøyen Tegneserieverksted fordi jeg har lyst til å fortsette med tegneserien min og jeg har aldri vært et sted der jeg har følt mer velkommen, og alle de voksne er veldig snille. Jeg har lært å kommunisere litt bedre med andre.

Omgivelser som gir læring og trygghet

Aisha, som er 16, og har bakgrunn fra Somalia sier:

– Tøyen tegneserieverksted er bra for meg fordi jeg liker å tegne. Før kunne jeg ikke tegne fritt, jeg bare kopierte fra Google, men på tegneserieverkstedet har jeg lært å lage egne tegninger, og det er så fint. Og der snakker vi og skriver, og derfor lærer jeg mer norsk, det er jeg glad for. Og her får jeg lov av mamma å gå selv om det er etter kl. 17.00. Det kan jeg ikke andre steder.

Aisha har tegnet mye forskjellig i sin tid i tegneserieverkstedet.

– Jeg har laget en tegneserie om Erna og Jonas, sammen med noen andre. Og en om to søstre, og den forteller en hel del om meg og min søster, ja. Og så var det en om saus. Og en om et tre som holder på å tørke ut, men så får det vann og blir friskt og sterkt. På tegneserieverkstedet lærte jeg at hva som helst kan være en figur i en serie, for eksempel et tre.Det likte jeg. Og jeg likte å samarbeide med noen, at vi kunne lage en tegneserie sammen.

– Jeg vil at vi skal ha mer tegneserieverksted. Mer, mer, mer! For jeg elsker å tegne, og jeg elsker å være her. Det er ofte jeg ikke føler meg trygg sammen med mange mennesker som jeg ikke kjenner, men her er jeg trygg. Jeg liker å være sosial her. Har ikke noe imot å være alene, trives med det også, men ikke alltid, jeg vil også være sosial, og det kan jeg være her på tegneserieverkstedet.