Aiman (4) druknet på flukt

DØDE: Etter å ha vært strandet på en liten øy i elva Evros i flere dager, druknet lille Aiman El Saleh.
Foto: Privat
29 syriske flyktninger , hvorav flere var kvinner og barn, var strandet på en liten øy i den greska elva Evros i en uke. Da den greske kystvakta kom, var fire år gamle Aiman allerede druknet.
751Shares

– Aiman Al Saleh var 4 år. Han var en liten gutt fra Syria som druknet i elva Evros for noen dager siden da greske myndigheter etterlot 29 syriske flyktninger, strandet uten mat og vann i nesten syv dager på en øy i elva Evros, skriver Kristina Quintano på Facebook-siden Budbringeren fra helvete.

Hun reagerer på at det nesten tok en uke for den greske kystvakten å hente flyktningene:

– I nesten en uke hadde greske myndigheter nøyaktig GPS-posisjon og bildebevis på at menneskene satt fast på en øy med flommende elv rundt seg, skriver hun.

Quintano understreker at to av de strandede var gravide kvinner, og syv av dem var barn. Et av barna, Aiman Al Saleh falt i elva og druknet.

 

– Ingen snakker om luftbroer og humanitære korridorer for syrere

– Det finnes nesten ingen trygge veier til asyl for syrere. Ingen snakker om luftbroer og humanitære korridorer for dem, skriver Quintano i Facebook-innlegget.

KALDT: De strandede flyktningene var uten telt og forsøkte å holde varmen med et bål. Foto: Privat

Aiman Al Saleh er ikke den eneste syriske flyktningen som har druknet i løpet av de siste ukene. Bildene av 20 druknede flyktninger som ble funnet i Middelhavet forrige uke, var for sterke til at Quintano ville dele bildene på Facebook-siden.

– Det er nå 20 døde kropper, i hovedsak syrere, som har skylt i land etter forliset fredag. Men en stor andel var også tunisiere, skriver Quintano.

Syriske kvinner og barn på flukt

Hun har tidligere uttalt seg på Debatten om at flyktningene som drukner i Middelhavet, ikke får den samme oppmerksomheten som flyktninger fra Ukraina fordi de ikke er hvite. Quintano er oppgitt over at mange tror det ikke kommer kvinner og barn fra Syria.

– «Det kommer ikke kvinner og barn», ble jeg møtt med av en av mine motdebattanter i Debatten. «De er migranter», sa den andre, skriver Quintano.

Tyrkia-avtalen

Hun skylder på innstramningene i asylpolitikken som flere europeiske land innførte i 2016. På denne tiden var det spesielt mange flyktninger fra Syria og Afghanistan som flyktet til Europa.

For å redusere antall asylsøkere til Europa, opprettet EU en avtale med Tyrkia i 2016. Avtalen innebærer at migranter og flyktninger som ankommer Hellas, skal sendes tilbake til Tyrkia mot at EU tar imot syriske kvoteflyktninger fra flyktningleirer i Tyrkia.

– I natt var det seks år siden EU inngikk en avtale med Tyrkia. Jeg glemmer aldri den natten jeg sto på en strand på Lesvos og den sinnssyke EU-Tyrkia avtalen trådte i kraft. Den førte bare til at mennesker som dette taper, skriver Quintano.

5,6 millioner syriske flyktninger i nærområdene

Ifølge henne blir syrere tvunget til å dra videre fra nabolandet Tyrkia, fordi Tyrkia ikke gir asyl til flere syrere. Ifølge Human Rights Watch registrerte Tyrkia 3,6 millioner syriske flyktninger mellom 2011 og 2018. Antall uregistrerte syriske flyktninger i Tyrkia er antatt å være svært høyt, spesielt etter at Tyrkia stoppet å registreringen i 2018.

BARN: Det var flere kvinner og barn blant de strandede flyktningene. Foto: Privat

FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) meldte i 2021 at det er 6,6 millioner syriske flyktninger i verden. 5,6 millioner av disse, befinner seg i nabolandene rundt Syria.

I Libanon er en fjerdedel av befolkningen nå syriske flyktninger. Flyktninghjelpen melder at flere av disse står i fare for å bli kastet ut av hjemmene sine, fordi de ikke har mulighet til å betale leie.

 

– FrP mener Norges hjelp til flyktninger i nærområdene må styrkes

FrP har lenge vært klare på at Norge ikke skal ta imot flere flyktninger. Selv om partiet nå ønsker å ta imot ukrainske flyktninger, er de klare på at de vil ha flyktningstans fra resten av verden.

I stedet for å ta imot flyktninger fra Asia og Afrika, ønsker FrP å styrke norske bidrag til nærområdene rundt disse konfliktområdene.

– FrP mener Norges hjelp til flyktninger i nærområdene må styrkes. Vi foreslo derfor i vårt alternative statsbudsjett å gi over en milliard kroner ekstra til flyktninger i nærområdene, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann, Erlend Wiborg, i et tidligere Utrop-intervju.