Mehl: Grensekontroll vurderes på grunn av faren for menneskehandel

– Vi ser svært alvorlig på risikoen for menneskehandel, sier justisminister Emilie Enger Mehl.
Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet
Risikoen for menneskehandel har økt med flyktningkrisen i Ukraina. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier regjeringen vurderer behovet for grensekontroll.
43Shares

– Vi ser svært alvorlig på risikoen for menneskehandel. Politiet er kjent med at personer som tidligere er anmeldt eller dømt for seksuelle overgrep mot barn, har engasjert seg i frivillig arbeid til å ta imot og transportere flyktninger, deriblant barn og unge, sa Mehl på en pressekonferanse fredag.

Derfor har politiet forsterket overvåkingen på grensen, og regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for grensekontroll.

– PST og Kripos er til stede på ankomstsenteret på Råde, og politidistriktene er også kjent med dette og følger nøye med, sier Mehl.

Hun understreker at det er viktig at kommunene også er med på bekjempelsen av menneskehandel.

Kripos bekrefter overfor Aftenposten at personer som er dømt for overgrep mot barn, har hatt ulike roller knyttet til å frakte ukrainske barn.

– Dette er noe politiet har særskilt fokus på, sammen med andre relevante etater, for å både forebygge og avdekke. Politiet følger med og sikrer at vi har best mulig kunnskap om hvordan de opererer, sier Emil Kofoed, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

53 enslige barn under 18 år har så langt kommet fra Ukraina til Norge.