7,1 milliarder kroner ekstra for å håndtere økte asylankomster

Tiltakene for å håndtere flyktningstrømmen koster alene 10,7 milliarder kroner.
Foto: Kari Henriksen
Forsvaret, politiet og UDI er blant dem regjeringen vil gi mer tilskudd i sin Ukraina-pakke. – Dette vil kreve det beste av oss, sier statsminister Støre.

– Konsekvensene av denne krigen vil sette oss på en historisk prøve, sier Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse om Ukraina-krigen fredag.

På pressekonferansen la han og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram forslag til en krisepakke med tiltak til en samlet kostnad på 14,4 milliarder kroner.

Blant annet får Forsvaret 3 milliarder kroner ekstra for raskt å styrke evnen til avskrekking og forsvar sammen med allierte og partnere. UDI, politiet og IMDi får dessuten 7,1 milliarder kroner ekstra for å håndtere økte asylankomster.

– Grusomhetene fortsetter

Tiltakene for å håndtere flyktningstrømmen koster alene 10,7 milliarder kroner, og skal legger til rette for at Norge i første omgang kan ta imot 30.000 flyktninger fra Ukraina i tillegg til 5.000 flyktninger fra andre områder.

– Ettersom grusomhetene fortsetter og tallene på flyktninger øker, så er det ingen tvil: Dette vil kreve det beste av oss i det vi kan kalle mottaksfasen, og så i den fasen som kommer når folk skal finne sin plass i et samfunn, bli noens nabo, noens kollega, komme inn i et lokalsamfunn, sier Støre.

Under pressekonferansen inviterte Vedum Stortinget til et bredt forlik om krisepakken.

– Jeg vil understreke tradisjonen vi har i Norge om at når det er ekstra krevende, så prøver vi også å finne brede, samlende løsninger i Stortinget. Det kommer Sp og Ap til å ta initiativ til, sier Vedum.