SIAN-lederen mistet lappen etter koranbrenning i bil

Skjermdump fra SIANs egen video som nå brukes mot ham i trafikklovbrudd-saken. Kollasj: Filter Nyheter.
Oslopolitiet opplyser om at det var fare for skade på minst fire personer da SIAN-leder Lars Thorsen kjørte og brant koranen på Tøyen i mars.
1.4K+Shares

Ifølge Filter Nyheter har Oslopolitiet besluttet å beslaglegge førerkortet til Lars Thorsen, lederen for den muslimfiendtlige og høyreradikale gruppen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

SIANs egen videostrøm fra 11. mars, filmet av Thorsens passasjer, viser blant annet hvordan Thorsen setter fyr på en koran mens han sitter bak rattet og holder den ut av vinduet. En forbigående mann forsøker å ta den brennende koranboken, samtidig som Thorsen setter bilen i fart.

Videoen viser at flere personer løper etter bilen og slo og sparket i den. SIAN-aktivistene fortsatte provokasjonen med å sette fyr på koraner samtidig som de sprayet med forsvarsspray ut av vinduene mot personene som nærmet seg.

– Fare for skade på minst fire personer

Ifølge Filter Nyheter har Oslopolitiet særlig vurdert følgende episode i beslutningen om førerkortbeslaget:

Thorsen stanset, og rygget bilen et stykke i Åkebergveien mens det var mennesker i veibanen. Ifølge Oslopolitiet kvalifiserer dette til førerkortbeslagleggelse.

«Det oppstod fare for skade på de minst fire personene som løp noen meter bak bilen», heter det i beslutningen om midlertidig tilbakekall av førerrett og beslag av førerkort, skriver Filter Nyheter.

Elden: – Det er kreativt, men for et demokrati ganske uheldig

Thorsens forsvarer, advokat John Christian Elden, opplyser til Filter Nyheter at SIAN-lederen ikke samtykker i beslaget.

SIAN mener anmeldelsen for brudd på Vegtrafikkloven og førerkortbeslaget er politisk motivert, og et forsøk fra politiet på å hindre Thorsen i å forflytte seg til lignende aksjoner framover.

– Her virker det som at politiet bruker alle virkemidler for å begrense ytringsfriheten til SIANs medlemmer, inkludert førerkortbeslag slik at budskapet skal begrenses mest mulig geografisk. Det er kreativt, men for et demokrati ganske uheldig, sier advokat Elden til Filter Nyheter.

– Jeg erklærer krig mot Oslo kommune

Samme uke som førerkortbeslaget, la SIAN-aktivist Ellen Due Brynjulfsen ut en tekst på Facebook der hun hevder at Politidirektoratet og politiet forsøker å stoppe SIAN med ulovlige midler:

«Jeg erklærer nå krig mot hele politietaten. Jeg erklærer krig mot de 169 som har barrikadert seg bak murene på Eidsvolls plass i Oslo. Jeg erklærer krig mot Oslo kommune og alle andre kommuner som følger Allah og Mohammeds ordre. Jeg erklærer krig mot alle dhimmier som løper Mohammedfølgernes ærender», skriver hun i Facebook-innlegget.

På spørsmål fra Filter Nyheter om konflikten med politiet og Brynjulfsens innlegg, svarer Lars Thorsen:

– Jeg kan bekrefte at statsmaktens illegitime krigføring mot patrioter har krysset den røde linje. Derav vår lovlige respons på deres ulovligheter. Vi opplever nå tyranniske maktovergrep på linje med det man ser mot dissidenter i Australia, New Zealand, Tyskland og Canada med flere, skriver Thorsen i en tekstmelding til Filter Nyheter.