PST-dom kåret til verdens beste

Beklager "voldtekt" sammenlikningen. Men påstår arrangert ekteskap er det samme som arrangert sex.
Foto: Redaksjonen
Dommen der filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen vant over PST i Høyesterett fikk internasjonal pris for å være den beste dommen i 2015.
0Shares

I forbindelse med en film om ekstrem islamisme av Ulrik Imtiaz Rolfsen beslagla PST alt materiale. Dette førte til at Rolfsen gikk rettens vei for å verne om materialet sitt. Rolfsen anket dommene til både tingretten og lagmannsretten, men da saken ble tatt opp i Høyesterett, vant han.

Columbia University i USA deler ut pris for både beste dom og beste juridiske arbeid. Prisen for beste dom går til Høysterett. I forbindelse med kåringen av Høyesterettsdommen skrev juryen ved Columbia følgende:

– I dette tilfellet viste Høyesterett viktigheten av beskyttelse av kilder selv i en kontekst av myndighetenes anti-terror arbeid. I motsetning til den omfattende internasjonale tendensen til å ofre ytringsfriheten i krisetider, anerkjenner denne kjennelsen den avgjørende betydningen av en fri presse.

En pris for ytringfriheten
Ifølge advokat Vidar Strømme har Høysterett alltid satt ytringsfrihet høyt. Strømme representerte Norsk Redaktørforening i saken. 

– Høyesterett er i verdenstoppen når det gjelder å vurdere ytringsfrihetsspørsmål. De har vært ytringsfrihetens vokter i Norge, men det er første gang de tildeles en slik pris internasjonalt. Det er gledelig å ha vært med på grunnlaget for en slik avgjørelse, sier advokat Strømme til Aftenposten.

Les også Harald Stanghelles kommentar om at viktige samfunnshensyn står mot hverandre: På terrorfryktens alter.