– Flyktninger i Europa har slitt ut sine sko

Flyktningestrømmen vil ha positive effekter for AS Norge, hevder Statistisk sentralbyrå (SSB). Bildet viser syriske flyktninger på vei til Tyskland gjennom Ungarn og Østerrike
Foto: Mstyslav Chernov / Wikimedia Commons
– Å tro at det er trygt å sende folk tilbake til hjemlandet så raskt etter en krigssituasjon er naivt, sier Marit Lund Larsen, tillitsvalgt for de ansatte i IMDI, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. 
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Larsen sier i et portrettintervju i NTL-magasinet at flyktningene som nå kommer til Norge er sårbare. 

– Disse folkene har ikke vært bært på gullstol gjennom Europa. De har slitt ut sine sko, og vi ser nå at det er et økende antall kvinner og barn som flyktninger i båt på Middelhavet. Situasjonen er alvorlig, og det er vår plikt å ta imot folk på flukt, sier hun.

Larsen, som er leder av NTL IMDi, kom tidligere i vinter selv med sterk kritikk av Justisdepartementets innstrammingsforslag av utlendingslovgivningen. Hun innrømmer at hun ofte blir opprørt når hun ser reportasjer fra Storskog der flyktninger blir returnert.

 
Foto : Privat

– Dette handler om mennesker som meg og deg i en vanskelig situasjon, legger hun til.

Tjener på inkludering
Alle har å tjene på en god inkludering av våre nye landsmenn og – kvinner som  kommer til Norge, ifølge Larsen. Selv har hun hatt mange flotte møter med flyktninger som har lært henne mye.

– Vi bør alle gripe sjansen til å bli kjent med nye spennende folk. Snakk med en flyktning på butikken, på bussen eller hvor som helst.