Europeiske land forskjellsbehandler flyktninger

Greske myndigheter anklages for forskjellsbehandling av flyktninger på bakgrunn av nasjonalitet.
Foto: Flickr.com
I mer enn to år har Hellas konservative regjering håndhevet en «streng men rettferdig»-asylpolitikk. Men mottakelsen for ukrainske flyktninger har vært en helt annen. Nå anklages både Hellas og Polen for å forskjellsbehandle flyktninger basert på nasjonalitet.
664Shares

16 år gamle Shahran er en av omtrent 100 afghanske flyktninger som nylig ble bedt om å pakke sakene sine og flytte fra innlosjeringene sine i flyktningleiren nær Serres, nord i Hellas. De skal gjøre plass for ukrainske flyktninger.

– Da ukrainerne begynte å ankomme, ble vi bedt om å forlate huset vi bodde i, og de tok oss med til et annet område i leiren, i en skitten konteiner. Hvorfor? sier han til AFPs reporter på stedet.

Den konservative greske regjeringen har sittet ved makta siden 2019. Siden den gang har de styrket grensekontrollen mot Tyrkia for å slå ned på flyktningstrømmen fra sørøst.

Den har også gjort store kutt i velferdsgodene som er tilgjengelige for flyktninger fra Midtøsten, Afrika og Sør-Asia. Mange av dem har slitt med å bli tatt opp i det greske samfunnet i flere år.

Stengte leirer har blitt opprettet på øyene i Egeerhavet og tilgangen til hjelpeorganisasjoner blir strengt kontrollert.

Myndighetene har også lovet å skaffe dem jobber, og påpeker at det er flere enn 140.000 ledige jobber i jordbrukssektoren, og rundt 50.000 i turistindustrien.

– Et tydelig skille

Fler enn 18.000 ukrainere har flyktet til Hellas så langt. I landets flyktningleirer bor det 32.600 asylsøkere.

– Det er et tydelig skille mellom ukrainske flyktninger og asylsøkere fra andre land, som har vært der i flere år, eller som fortsetter å ankomme fra Tyrkia, sier Pepi Papadimitriou.

Hun er leder for utdanning ved flyktningleiren Ritsona, nær Athen, der det hovedsakelig bor afghanske familier.

Flere titalls barn i leiren har ikke gått på skole siden de ankom Hellas for tre og et halvt år siden, sier hun.

Amnesty: Umenneskelige forhold

Ifølge Amnesty har polske myndigheter vilkårlig arrestert nesten to tusen asylsøkere som krysset grensa fra Hviterussland i 2021. Mange av dem skal ha blitt utsatt for overgrep, kroppsvisitering i uhygieniske og overfylte mottak, tvungen bedøving og bruk av elektrosjokkpistol.

– Mange asylsøkere som forsøkte å krysse grensa fra Hviterussland til Polen, sitter nå i skitne, overfylte interneringsleirer der vaktene utsetter dem for krenkende behandling og nekter dem kontakt med omverdenen, sier forsker Jelena Sesar i Amnesty.

Hun mener oppførselen til polske myndigheter bærer preg av rasisme og hykleri.

– Denne voldelige og nedverdigende behandlingen står i sterk kontrast til den varme velkomsten Polen tilbyr til fordrevne som kommer fra Ukraina, sier hun.

Forskjellsbehandling

Leder for flyktninger og migrantrettigheter i Human Rights Watch (HRW), Bill Frelick, sier det er stor forskjell på hvordan ukrainerne blir møtt, sammenlignet med Hellas’ angivelige praksis med å utvise flyktninger ulovlig.

– I en tid der Hellas ønsker ukrainere velkommen som «ekte flyktninger,» trykker landet tilbake afghanere og andre som flykter fra lignende krig og vold, sier han i en rapport.

– Dobbeltmoralen gjør narr av de påståtte felles europeiske verdiene som likhet, rettferdighet og menneskeverd, legger han til.

Hellas har hele tiden nektet for at sikkerhetsstyrkene deres utfører ulovlige utkastelser.

I forrige uke opplyste greske myndigheter at en fire måneder lang etterforskning ikke hadde funnet noen beviser for at praksisen er utbredt.