Slår alarm om asylferier

IMDi har oversatt og tolket de nye reglene fra Regjeringen om innreise og karantenehotell. (Foto: Illustrasjon).
Foto: Flickr
Asylmottaket i Bodø har sendt et bekymringsbrev om at asylanter med beskyttelsesbehov drar på ferie til hjemlandet, skriver Klassekampen.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

“Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?”

Det skriver Beate Klette, returrådgiver ved Bodø Mottakssenter i et bekymringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp).

Hun advarer mot en praksis der personer med beskyttelsesbehov har fått innvilget opphold i Norge – for så å reise tilbake til hjemlandet like etter asylsøknaden er godkjent.

UDI uten oversikt
Klassekampen har bedt Utlendingsdirektoratet (UDI) om tall på omfanget av praksisen som Klette beskriver. Direktoratet oppgir imidlertid at det ikke er mulig å bryte ned tallmaterialet det sitter på så detaljert.

– Vi har ingen utreisekontroll, så dette vet vi svært lite om. Vi vet også at en del reiser til naboland og tar seg inn i hjemlandet derfra, men dette er ting vi ikke har mulighet til å kontrollere, sier Tone Loger Tveter, assisterende avdelingsdirektør i asylavdelingen til UDI, til Klassekampen.

Varsler gjennomgang
I utgangspunktet har UDI muligheten til å trekke tilbake oppholdstillatelse og asylstatus dersom de finner ut at personer med beskyttelsesbehov har reist til hjemlandet uten tillatelse.

Nå har man sendt en skriftlig vurdering av forholdene Beate Klette beskriver til Justisdepartementet og vil gjennomgå rutinene for å sikre seg nødvendig informasjon fra asylmottakene som sitter tettest på problemet.

– De det gjelder, søker om å besøke familie i naboland eller andre land enn hjemlandet. Utfordringen ligger i at mottakene ikke vet hvor de faktisk har vært”, skriver UDI.