Netthetsere kastet ut av VGs kommentarfelt

 

En artikkel i VG torsdag med tittelen Ap-Tajik vil fjerne Kongen fikk begeret til å renne over for mange lesere, skriver Dagsavisen.

I artikkelen skriver avisen at Ap-nestleder Hadia Tajik og over 80 prosent av den yngre Ap-gruppen på Stortinget vil forkaste kongehuset og innføre republikk i Norge. I kommentarfeltet ble ord som landssvik, forræderi og forbrytelse flittig brukt om Tajik.

– Vi har aldri noengang stengt ute så mange på en dag som i dag, skriver Øyvind Solstad som er ansvarlig for sosiale medier i VG, i et notat på sin Facebook-side.

– Lavmål
Solstad sier til fagbladet Journalisten og Dagbladet at det er snakk om et sted mellom 50 og 100 personer som ble kastet ut av kommentarfeltet. De verste utestenges for all tid.

– Dette skjer bare fordi Tajik er en ung, kvinnelig muslim. Jeg lurer på når det ble sånn at det er greit å komme med slike ytringer mot andre under fullt navn på sosiale medier, sier Solstad til avisen.

Flere av kommentarene var av såpass grov kaliber at Solstad og VGs nettutgave så seg nødt til å komme med en oppfordring på god nettskikk, hvor kommentarfeltskribentene ble bedt om å “ta seg sammen”.

 
Foto : Eirik Solheim

– Grovt rasistiske trusler og sjikane på nett er alt annet enn det folkekongene Olav og Harald sto og står for, understreker han videre overfor fagbladet Journalisten.

ARS: – Positivt at VG tok grep
Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, sier det er positivt at VG tok grep, og reagerte så tydelig på netthetsen.

– Saken er alvorlig, og kan ikke tolereres. Lederen i justiskomiteen, og nestlederen i landets største parti, skal selvsagt ikke møtes med slikt. Vi forutsetter her at PST og Kripos tar tak i saken. Flere av ytringene er straffbare. Andre av hetserne bør nok få en bekymringssamtale.

– Utøvde sin demokratiske rett
Tajik utøvde sin demokratiske rett i tråd med Grunnloven, noe som ikke burde ha utløst et kny, mener han videre.

– I denne avstemningen på Stortinget var det 17 fra Ap som stemte for republikk, én fra Høyre, seks fra SV, tre fra Venstre og én fra Senterpartiet. Men så kommer det altså én person med minoritetsbakgrunn som mener det samme, og kommentarfeltene nærmest flommer over av hat. Det er unektelig litt spesielt – men så har rasismen aldri utmerket seg ved sin intelligens.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

Kommer denne hetsen som overraskende?

– Når man framhevet henne på denne måten blant mange som stemte på samme vis, var det dessverre ikke helt overraskende hva som kunne komme. Samtidig er Hadia Tajik trolig det mest sannsynlige statsministeremnet blant dem som stemte for republikk, og slik sett er det ikke uten interesse hva hun stemte, men det var likevel å legge ut et agn til haterne.

Tok oppgjør med hetsen
Selv tok også Ap-nestlederen et oppgjør med hetsen da hun inntok talerstolen i Nord-Trøndelag Arbeiderparti sist lørdag.

– Jeg er ikke fremmed. Jeg er født i Norge. Store deler av mitt voksne liv har handlet om å stå til tjeneste for Norge. Når jeg en dag dør blir jeg gravlagt i Norge, sa Tajik da hun åpnet årsmøtet i fylkeslaget melder Namdalsavisa, før hun la til:

 
Foto : Arbeiderpartiet

– Det jeg utsettes for er ikke fremmedfiendtlig. Det er bare fiendtlig.