EU anklager Le Pen for underslag

Korrupsjonsjegere anklager den franske presidentkandidaten Marine Le Pen for millionunderslag.
Korrupsjonsjegere i EU anklager den franske presidentkandidaten og høyrepopulisten Marine Le Pen for millionunderslag i sin tid som EU-parlamentariker.

Påstandene om at Le Pen og hennes medarbeidere skal ha tusket til seg 600.000 euro kommer fram i den franske nettavisen Mediapart lørdag. De viser til en ny rapport fra EUs kontor for bedrageribekjempelse (Olaf).

Le Pens advokat avviser påstanden og sier tidspunktet er mistenkelig. Le Pen er en av to kandidater i andre runde av det franske presidentvalget om en uke. Den andre er sittende president Emmanuel Macron.

Mediapart har publisert utdrag fra en rapport fra Olaf som viser utleggene medlemmer av EU-parlamentet kan få dekket som en del av jobben. Le Pen blir beskyldt for å ha brukt EU-midler til å dekke personlige utgifter, til tjenester som kommer kommersielle aktører tett på partiet og parlamentsgruppen hennes til gode og til formål knyttet til politikk i hjemlandet Frankrike.

I tillegg til Le Pen peker Olaf på tre andre medlemmer av EU-parlamentet, inkludert hennes far Jean-Marie Le Pen og hennes ekspartner.

Marine Le Pen anklages for å ha stått bak 137.000 av det samlede underslaget på rundt 600.000. Det tilsvarer 5.7 millioner kroner med dagens kurs.

I 2019 ble hun dømt til betale tilbake nesten 300.000 euro til EU-parlamentet etter en gransking som konkluderte med at partiet hennes, Nasjonal samling, hadde brukt EU-midler til å betale en assistent i Frankrike i strid med reglene.