Fra “politisk korrekt” til “islamofob”

Nett-troll kan gå hardere tider i møte hvis metoden til førsteamanuensis Hugo Lewi Hammer ved HiOA lykkes maksimalt med å varsle og filtere vekk hatefulle uttalelse og annet uønsket materiale.
Foto: Claudio Castello
NRK-ansatt Ludvig Løkholm Lewin (33) ville se hvordan folk reagerte hvis han plutselig ble islamfiendtlig. Konsekvensene ble større enn han hadde sett for seg.
0Shares

− Jeg kan ikke gå på fest lenger. Det er hyggelig i starten, men når folk har fått i seg en viss mengde alkohol… da kommer harmen og sinnet fram, forteller Løkholm Lewin i et åpenhjertelig intervju med p3.no.

I løpet av de siste ukene har Ludvig holdt på med et ytterst hemmelig prosjekt. Et prosjekt som har ført til opprivende diskusjoner, ensomme lunsjpauser på jobben og søvnløse netter. Et prosjekt som har preget livet til Ludvig og hans nærmeste i mye større grad enn han trodde på forhånd.

− Tanken var at jeg skulle bli en muslimhater. Eller en høyreekstrem. Og jeg er veldig overraska over hvor kort tid det tok før folk snudde ryggen til meg. Nå er jeg helt alene, sier han videre.

En annerledes radikaliseringsprosess
Ludvig er til daglig en av reporterstemmene i P3 Dokumentar på radio. Til høsten blir han P3-dokumentarist på skjermen også, etter at hans “radikaliseringsprosess” ble til et TV-dokumentarshow.

«Dette sier en del om hvilke holdninger de tar med seg. Sånn vil ikke jeg ha det i Norge»

Slik skriver Ludvig. Artikkelen han deler tar for seg en undersøkelse fra det muslimske miljøet i Storbritannia, gjennomført på oppdrag for Channel 4. Over 50 prosent av respondentene har svart at sex blant homofile bør være ulovlig.

Facebook-vennene til Ludvig reagerer med avsky og tvil: «Er dette kødd? Kødder du?», spør de fortvilet.

“En sånn type?”
Forandringene går ikke påaktet hen hos kollegene i P3. Ludvig får slengbemerkninger i gangen. «Er du blitt en sånn brun type, eller?», blir han spurt.

Løkholms radikaliseringsprosjekt har gått sterkest utover sine nærmeste, blant annet hans mor og kjæreste.

− Prosjektet preger livet hennes nesten like mye som mitt – det er veldig mange som har tatt kontakt med henne. Folk lurer på hva som skjer, sier han til p3.no.