Norske muslimer: – Ikke la hat avle hat

SIAN får ikke holde koranbrenning denne helgen, har Oslo-politiet bestemt. Foto tatt under SIAN-markering høsten 2020.
Foto: Claudio Castello
Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk hevder det er viktig med motmæle mot hatretorikken fra SIAN. Samtidig vektlegger de at dette må skje med fredelige midler.
843Shares

Norske muslimske organisasjoner reagerer sterkt på den islamfiendtlige gruppen Stans Islamiserinen Av Norge (SIAN) sine planer om å holde en koranbrenning på Stovner denne uken.

Forrige uke holdt ytre høyre-partiet Stram Kurs og Rasmus Paludan koranbrenning flere steder i Sverige, noe som førte til flere dager med voldelige opptøyer.

SIANs markering skulle skje samtidig som fredagsbønnen holdes i Stovner moské, like i nærheten av politistasjonen.

Nå har politiet satt foten ned for markeringen.

– Begrunnelsen for at politiet ikke tillater markeringen gjennomført på stedet og tidsrommet som er beskrevet i meldingen, er frykt for alvorlige forstyrrelser av offentlig ro og orden, sier Oslo-politiet i en pressemelding til NRK.

– SIAN skaper utrygghet

Islamsk Råd Norge (IRN) hevder SIAN skaper utrygghet for muslimer som skal gå i bønn.

– Uavhengig av hvilken tro en har, bør det oppleves trygt å oppsøke Gudshus.  I den konteksten er SIANs gjentatte Koran-brenninger utenfor norske moskeer urovekkende. I løpet av det siste året har Koranen blitt brent utenfor flere moskeer, og SIAN har angrepet muslimer som har forsøkt å intervenere. SIANs budskap er at muslimer bør interneres eller deporteres, og gjennom Koran-brenningen søker de å formidle at vi ikke hører hjemme i Norge, skriver IRN i en pressemelding.

Videre hevder de at SIAN blir feilaktig fanebærere for ytringsfriheten.

– Når SIAN – ofte med politibeskyttelse – får lov til å stå på boligområder og moskeer å spre hat, settes rasisters frihet til å hetse minoriteter over minoriteters rett til vern mot slik hets. Dette blir særlig påtakelig når myndigheter og opinionsdannere gjør retten til å avholde slike hatmarkeringer til en fanesak for forsvar av ytringsfriheten.

Fordømmer opptøyer

IRN fordømmer på sin side opptøyene som skjedde i kjølvannet av Stram Kurs` koranbrenning.

– Fysisk vold er ikke en akseptabel motreaksjon mot psykisk vold, og IRN fordømmer den voldelige utageringen vi har sett i Sverige de siste dagene. Atferden er ikke bare kontraproduktiv, den er uislamsk.  Ifølge svensk politi virker det som det er kriminelle gjenger snarere enn ordinære motdemonstranter som står bak opptøyene.

Neste motdemonstrasjon mot SIAN og likesinnede bør inneholde et kjærlighetsbudskap, hevder IRN. Og at alle gode krefter i samfunnet alliere seg i kampen mot rasisme og islamofobi.

– Norske opinionsdannere og medier bør ikke bare problematisere problematiske reaksjoner på hatmarkeringer, men også problemdefinere hatorganisasjonene- og ytringene som utløste reaksjonene.

– En bekymringsfull utvikling

Styremedlem i Muslimsk Dialognettverk (MDN), Arshad Jamil, sier nettverket har fulgt med på utviklingen i Sverige med stor bekymring.

Styremedlem i Muslimsk Dialognettverk (MDN), Arshad Jamil, er lettet over å lese om beslutningen til politiet. Foto: Claudio Castello
Foto : Claudio Castello

– For oss har det vært vanskelig å tro at koranbrenning kunne føre til så mye vold og bråk, og det midt i Ramadan-måneden, hvor hovedformålet er å få bedre selvkontroll. Svaret kom senere, da politiet i Sverige informerte om at kriminelle gjenger hadde koblet seg på, og det på en måte er litt beroligende å vite at det som skjer er i grunn kun kriminelle handlinger, utført av kriminelle gjenger.

– La det være klart, vi er alltid imot vold, uansett grunn og hvem som står bak.

Avverget konfliktsituasjon

Sist fredag forsøkte SIAN å holde en koranbrenning på Stovner, men ble stoppet av politiet. MDN tok koranbrenningen utenfor Stovner moské på alvor, og har hatt løpende kontakt med ledelsen, politiet og andre relevante aktører.

– Vi ønsker ikke å bli tvunget på uønskede hendelser rett foran en moskédør midt i en måned der vi ønsker å ha fokus på det spirituelle og personlig utvikling.

Nabolaget på Stovner var svært bekymret for hva barn blir utsatt for, og hvordan moskeen deres eksponeres.

Vi har i flere dager gått med høye skuldre, og er lettet over å lese om beslutningen til politiet. Vi stoler på at politiet gjør sine vurderinger nøye og respekterer alltid deres avgjørelser.

Oppfordrer til å ignorere hatprovokasjon

Jamil sier videre at MDNs oppfordring til ungdommer er alltid å ignorere slike hatefulle provokasjoner, og la hatet stå alene.

– Vi er fullstendig klar over hvilken gode ytringsfrihet er. Ytringsfriheten skal alltid vernes. Men når hatet kles i drakten til ytringsfrihet, så setter det oss alle overfor vanskelige dilemma. Men vi skal ikke la hat avle hat.