Flere flyktninger og migranter forsøker å ta seg fra Hviterussland til Polen

Antallet flyktninger og migranter som forsøker å ta seg over grensa fra Hviterussland til Polen, har de siste ukene økt igjen, ifølge polske grensevakter.

Mandag forsøkte 103 mennesker å krysse den strengt bevoktede grensa, og de siste ukene har det ankommet mellom 40 og 120 daglig.

– Bedre værforhold er årsaken til denne trenden, sier en talsmann for de polske grensevaktene.

Ifølge talsmannen kommer flyktningene fra krigsområder ikke lenger direkte til Hviterussland, slik de gjorde under store deler av fjoråret. Polen anklaget da Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å hente dem med fly, for å straffe EU for sanksjonene som er innført mot landet.

Mange av dem som ankommer grensa mellom de to landene, kommer nå til Hviterussland via Dubai og Russland.

– Vi venter at antallet som daglig vil forsøke å krysse grensa, kan stige til 200 de kommende ukene, sier talsmannen.

Polen bygger nå en 5,5 meter høy mur til rundt 3,5 milliarder kroner langs rundt halvparten av den 186 kilometer lange grensa mot Hviterussland. Grenseområdet voktes av tusenvis av soldater og er stengt for journalister og hjelpearbeidere.

Polske myndigheter behandler i utgangspunktet alle som ankommer fra Hviterussland, som migranter, ikke flyktninger, selv når de kommer fra land i krig og ber om opphold på humanitært grunnlag.

Denne praksisen er fordømt av FN, EU-kommisjonen og Europarådet, uten at dette har gått synlig inn på statsminister Mateusz Morawiecki og hans høyrenasjonalistiske regjering.

– Vi har en følelse av at det er gitt ordre om at absolutt alle skal tvinges tilbake, uansett hvilken situasjon eller helsetilstand de befinner seg i, sa Monika Matus fra den polske aktivistorganisasjonen Grupa Granica tidligere i måneden.