Forhandler tvangsreturavtale med Somalia

Kidnappinger av etiopiske og eritreiske flyktninger er en vanlig foreteelse i Somalia. Landets kaotiske situasjon, uten sentralregjering og med mange væpnede grupper, bidrar til å gjøre grensekryssing for flyktningene ekstra risikabel.
Foto: flickr.com
Regjeringen er i ferd med å sluttføre en returavtale med Somalia, etter det NRK erfarer. Avtalen vil åpne for tvangsutsending av om lag 500 somaliere.
0Shares

Fredag har det vært flere politiske møter med en delegasjon med ministere fra Somalia. De har blant annet diskutert migrasjon og retur med den norske regjeringen, opplyser departementet i en e-post til NRK.

Utenriksminister Børge Brende (H) møtte den somaliske utenriksministeren Abdusalam Omer under det nordisk-afrikanske utenriksmøtet fredag. Etter det NRK erfarer var det norske myndigheter som tok initiativ til de politiske samtalene som har foregått de siste dagene.

Utrygt
Avtalen kommer samtidig på et tidspunkt som kan sees på kontroversielt. Blant annet har FN kalt sikkerhetssituasjonen i Somalia for “svært delikat”, og sikter blant annet til at terrorgrupper opererer fortsatt aktivt i landet. Også Utenriksdepartementet fraråder på sine reiserådsider alle reiser til eller opphold i sør-, sentral- og nordøst-Somalia, og oppfordrer de som allerede er i disse områder til å “forlate området”. 

Leder i Somalisk nettverk og bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti, Bashe Musse, reagerer med vantro på den nå snart ferdigklare utsendingsavtalen.

– Her er det snakk om folk som er integrert og blitt ein del av det norske samfunnet, og hvor de aller fleste har anket sakene sine.

Under Al-Shabaab kontroll
Videre viser han til at særlig i den sørlege delen av Somalia er det svært utrygt.

– I enkelte fylker er 60-70 prosent kontrollert av terrorgruppen Al Shabaab. Derfor kan vi si at tryggheten for den enkelte blir avgjørende nved retur til Somalia

Opptil 500 somaliere med avslag oppholder seg nå i Norge kan rammes av denne avtalen. Tidligere i år signerte Norge en ny avtale om tvangutsending med nabolandet Etiopia.