Advarer mot høysesong for tvangsekteskap

Sylvi Listhaug har en guffen retorikk, mener forfatteren av innlegget.
Foto: Torbjørn Tandberg
Sammen med barneminister og partikollega Solveig Horne besøkte integreringsminister Sylvi Listhaug (bildet) tidligere denne uken Fyrstikkalleen skole i Oslo, der majoriteten av de 950 elevene har minoritetsbakgrunn.
0Shares

– Sommeren er høysesong for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse fordi det er fri fra skolen og mange reiser til opprinnelseslandet sitt. Vi ser også at mange unge blir forlatt i utlandet fordi foreldrene er redde for at de skal bli for norske, uttalte Listhaug under besøket, ifølge VGNett.

Aila Khan, som er blant 28 såkalte minoritetsrådgivere ved norske videregående skoler og ungdomsskoler, forteller videre til avisen:

– Vi har hatt flere tilfeller av at elever reiser utenlands og ikke kommer tilbake. Vi har kun hatt tre-fire saker om frykt for tvangsekteskap de siste to årene, men vi har sett en del eksempler på sosial kontroll og sterke begrensninger.

Flesteparten fra Syria og Pakistan
I fjor hadde Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Bufdir 399 saker der skole, politi, barnevern, UDI eller andre meldte sin bekymring om unge personer. 2015-rapporten viser at henvendelsene gjaldt:

• Vold og trusler (32 prosent)
• Gjennomført tvangsekteskap (23 prosent)
• Frykt for å bli giftet bort (17 prosent)
• 25 av sakene gjaldt kjønnslemlestelse

Flesteparten var jenter fra Pakistan, Afghanistan, Irak og Somalia, men i fjor ble også syrere en større gruppe. I 2015 var det flere enn før som tok kontakt med Bufdir om barneekteskap.