Stanser all finansiering fra Norge og EU-stater

Leger Uten Grenser stopper deler av sitt arbeid i Hellas.

Avgjørelsen har umiddelbar effekt og gjelder alle Leger Uten Grensers prosjekter verden over., skriver organisasjonen i en pressemelding

– I månedsvis har Leger Uten Grenser fordømt den skammelige avskrekkingspolitikken som Europa har ført mot mennesker på flukt, i stedet for å hjelpe og gi beskyttelse til dem som trenger det, sier Sebastian Stein, feltkoordinator ombord på redningsbåten Bourbon Argos i Middelhavet.

Han legger til:

– Avtalen mellom EU og Tyrkia setter hele konseptet “flyktning” og den beskyttelsen som følger med, på spill, sier Stein.

Kan ikke bli normalen
Tre måneder etter at avtalen mellom Tyrkia og EU ble signert, som europeiske stater mener er en suksess, er mennesker på flukt den lidende part. På greske øyer er flere enn 8000 mennesker, inkludert hundrevis av enslige mindreårige, strandet under uverdige forhold som en direkte konsekvens av avtalen.

Flyktningene og mingrantene frykter alle en tvangsretur til Tyrkia, men får ikke juridisk hjelp til å kjempe mot en kollektiv utvisning. Flesteparten av disse familiene, som Europa lukker øynene for, har flyktet fra konflikter i Syria, Irak og Afghanistan.

– Avskrekkingspolitikken er solgt til europeiske velgere som en humanitær løsning, men har kun forsterket lidelsene til mennesker på flukt. Det er ingenting som er humant med denne politikken. Dette kan ikke bli normalen for hvordan vi håndterer mennesker på flukt, forklarer Stein.

– Sett mennesker på flukt først
Kyrre Lind, programsjef for Leger Uten Grenser i Norge, påpeker videre:

–  Det blir feil for oss å ta imot penger fra europeiske stater og Norge, samtidig som vi hver dag må behandle ofrene for deres politikk. Vi ber europeiske myndigheter om å endre sine prioriteringer: Fra å prioritere å stenge sine grenser, må Europa i stedet sette mennesker på flukt først, forklarer Lind.