Hjelper familier og hjemløse

Frivillige i Humainity First serverer varme måltider til de hjemløse i samarbeid med Røde Kors Oslo.
Foto: Facebook
Organisasjonen Humanity First Norge er i gang igjen med å gi et varmt måltid til de hjemløse i samarbeid med Røde Kors.
75Shares

Kontaktperson i Humanity First, Mikael Majid Khokhar, sier til Utrop at det er et stort hjelpebehov, spesielt nå etter gjenåpningen av samfunnet.

– Vi ser at behovet er stort, også her hjemme i Oslo. Stadig flere får det trangere. Enkelte av de vi gir mathjelp til må velge mellom mat og strøm. En som har kommet til oss lader mobilen i kirken fordi vedkommende er ofte nødt til å spare på strømbruken hjemme.

Serveringen av varme måltider skjer på Majorstuen kirke hver fredag og lørdag.

– Vår organisasjon har folk som jobber frivillig, og som siden pandemistarten har levert mat til flere familier.

Internasjonal og hjemlig innsats

Humanity First er tilknyttet Ahmadiyya-muslimene i Norge og internasjonalt, og Khokar har selv familiebakgrunn fra Pakistan.

– Humanity First startet opp i 1996 i kjølvannet av konfliktene i Bosnia og Kosovo, hvor vi kjørte mathjelp i lastebiler til de to landene. I flere år har vi også holdt på med humanitære prosjekter i Afrika. Å bistå de som er i nød har vært hovedmålsetningen vår.

Organisasjonen driver også med ulike aktiviteter ved siden av mathjelp.

– Vi gjennomfører førstehjelpskurs, frivilligaktiviteter og ulike foredrag.

Jobbet under pandemien

Organisasjonen var en få som, også under strengt smittevern, holdt på med matservering under den første nedstengningen i Norge.

– Like før Norge stengte ned i 2020 kom vi i kontakt med Matsentralen. Å finne frivillige ble lettere, siden flere ble permitterte. Røde Kors tok også kontakt, slik at vi fikk til et samarbeid, hvor vi kunne dele ut mat. Samarbeidet er det som nå er blitt til helgeserveringen på Majorstuen.

Nøden tok ikke pause under nedstengingen, mener han.

– I Oslo var det grupper som hjemløse, stoffmisbrukere og folk østfra i tiggervirksomheten som ble rammet av nedstengingen. I seks måneder leverte vi varme måltider på et tidspunkt hvor det knapt fantes andre frivillige tilbud. Nå som alt er åpent igjen vil vi fortsette vårt bidrag.

Begrenset kapasitet

Humanity First jobber kun på frivillig basis, og er basert på enkeltpersoners innsats.

– Henvendelsene om mathjelp kommer stadig. Vi prøver å hjelpe så langt vi kan strekke oss. Våre frivillige er folk som enten er i full jobb eller er studenter.

For Khokhar er drømmen å få til et eget utleveringssted for matservering.

– Eller så er jo drømmen å få ned nøden, og få færre fattige, slik at det egentlig ikke skal være et behov for mathjelp. Nå er realiteten slik at vi trenger flere ressurser fordi flere trenger hjelp.