Få muslimer anmelder voldtekt

Vold er ikke greit som del av barneoppdragelsen, men pave Frans sitt utspill må sees i lys av kulturen han er oppvokst i, mener Det katolske bispedømme
Foto: Flickr
Muslimske kvinner i Oslo anmelder ikke voldtekter i like stor grad som resten av befolkningen. Kulturelle normer og liten tillit til politiet og støtteorganisasjoner pekes ut som noen av årsakene, melder NRK.
0Shares

Hver måned hjelper Oslo krisesenter 200 nye kvinner som har opplevd vold. Halvparten av disse er minoritetskvinner og mange av dem er muslimer som har vært utsatt for seksuell vold i nære relasjoner. Kun én av fire anmelder mens de er på krisesenteret.

– De har opplevd seksuell vold i ekteskapet. De har opplevd at de har blitt voldtatt. Mennene deres tvinger seg på dem når de har menstruasjon og tvinger dem til seksuell atferd de ikke er interessert i, forteller senterets daglige leder Inger-Lise W. Larsen til NRK.

Lite kunnskap
Oslopolitiet fører ikke statistikk over religiøs tilhørighet når de mottar voldtektsanmeldelser, men de tror at det er store mørketall når det kommer til enkelte muslimske miljøer.

– Kunnskapen om at seksuell vold og overgrep i familien er straffbart er liten i mange miljøer, sier leder for avsnitt for seksualforbrytelser, Kari Janne Lid.

Sterk æreskultur
Ifølge Nisa Saeed, juridisk veileder ved organisasjonen LIN, som jobber for likestilling og inkludering av minoritetskvinner, æreskulturen sterk i enkelte miljøer. Hun tror den hindrer kvinner i å anmelde voldtekt.

– Flere faktorer spiller inn. Det handler om miljøet, ære og at dette ses på som et familierelatert problem. Det handler også om frykt for at gjerningsmannen ikke blir straffet, sier Saeed til NRK.