– “Jomfrusjekk” er en krenkelse av norske jenter

 
Foto: Helsedirektoratet
– Jeg vil ikke ha "jomfrusjekk" i den norske helsetjenesten. Det er ikke helsehjelp, men hjelp til undertrykkelse, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie (bildet) i et innlegg i Aftenposten.
0Shares

I kronikken viser Høie til at “enkelte unge jenter med minoritetsbakgrunn blir tatt med til lege av foreldre eller slektninger som vil undersøke om de har hatt sex med noen”.

– Jeg håper og tror at de fleste leger sier nei til å utføre slike undersøkelser. Men dessverre sier noen leger ja. Det er en grov krenkelse av et ungt menneske som strider mot verdiene den norske helsetjenesten styres etter.

Overgrep og ydmykelse
Helseministeren mener en slik undersøkelse har ingen medisinsk begrunnelse og fremmer ikke god helse, men heller vil oppleves som et overgrep og en ydmykelse. 

– Slike undersøkelser innebærer en kontroll av unge jenters seksualliv og privatliv som også er uforenlig med grunnleggende norske verdier. Jenter som vokser opp i Norge skal ha frihet til å elske den de vil. De skal ha frihet til å bestemme over egen kropp. De skal ha frihet til å ta selvstendige valg.

Klikk her for å lese hele innlegget.