Fengslet, mobbet og drapstruet for flyktning-engasjement

Eirik Nilsen, hjertelig engasjert for flyktninger.
Foto: Fra FB-tidslinjen til Eirik Nilsen
Fagforeningsmannen Eirik Nilsen hjelper flyktninger som er i ferd med å deporteres, og for det har han blitt arrestert.  
0Shares

Nilsen kjører desperate flyktninger til Kirkenes sentrum, der de kan søke kirkeasyl. For dette er han blitt arrestert, satt på glattcelle og siktet etter utlendingslovens paragraf 108, fjerde ledd. Politiet har også gitt ham en bot som han nekter å godta.

Han vil heller gå i fengsel enn å innrømme at han har gjort noe galt sier dette:

– Dersom jeg skal straffes fordi jeg bryr meg om andre mennesker og hjelper folk, skal jeg ta den straffen med rak rygg. Men slik jeg ser det, er det ikke jeg som har brutt loven her, det er myndighetene som har brutt loven ved ikke å realitetsbehandle asylsøknader før de sender flyktninger ut av landet. De har brutt asylretten, og så påstår de at jeg har gjort noe galt ved å frakte noen mennesker. Det er helt uakseptabelt, sier Nilsen til  Fri Fagbevegelse.

Selv har han vært en sterk innvandringsmotstander tidligere, og argumentert for hvordan innvandrere og flyktninger var en trussel for Norge. Men nå er han en som gjør det han kan for å hjelpe flyktningene, selv om det betyr å bryte loven.

Så det selv
– Jeg så med egne øyne blodige og forslåtte unge gutter. De hadde blitt angrepet av makedonsk militær, slått med køller mot ben, armer og hoder. En var blitt skutt i brystet med gummikule og sleit med å puste.

Etter å ha hjulpet dem, måtte jeg være for meg selv og gråte litt, sier mannen som er blitt hedret med Rallarprisen, en pris som gis til personer som har engasjert seg sterkt i samfunnet.

Fått drapstrusler
At han har gjort seg bemerket, har kostet. Applaus og godord har haglet sammen med mye hets og sjikane, til og med drapstrusler. 

– Jeg var ikke særlig høy i hatten da, det var ganske skremmende. Vi anmeldte saken til politiet, men drapstrusler stopper ikke meg. Jeg er ikke redd for å være upopulær eller fighte for en sak jeg tror på. Det er slik jeg er, sier Nilsen.